Hirdetés

Gál Kristóf elmondta, hogy – egyebek mellett – megszűnik a kijárási tilalom, az üzletek és éttermek nyitvatartási korlátozása, valamint a közterületi maszkviselés kötelezettsége.

A részleteket szabályozó kormányrendelet a Magyar Közlönyben fog megjelenni – tette hozzá a szóvivő. „Az, hogy idáig eljuthattunk, mindannyiunk eredménye” – fogalmazott Gál Kristóf, majd a rendőrség nevében megköszönte a lakosság együttműködését, türelmét és megértését. Elmondta, a fennmaradó kevés korlátozáshoz továbbra is kérik az emberek eddig tapasztalt fegyelmezettségét, mivel „csak így őrizhetjük meg az eddig elért eredményeket”.

A szóvivő a csütörtöki rendőri intézkedésekről szólva elmondta, hogy a rendőrök országszerte 450 ember ellen intézkedtek a maszkviselési kötelezettség elmulasztása, 68 esetben pedig az éjfél és reggel 5 óra között érvényben lévő kijárási tilalomra vonatkozó szabály megszegése miatt.

Az elmúlt napon a rendőrök 38-szor intézkedtek Magyarországon átutazókkal szemben a szabályok megszegése miatt – ismertette. Jelenleg 16 209 ember van hatósági házi karanténban, közülük 654-en használják az online ellenőrzésre fejlesztett mobilalkalmazást – közölte Gál Kristóf.

Galgóczi Ágnes az operatív törzs döntéséről elmondta: bizonyos korlátozó intézkedések érvényben maradnak. Továbbra sem látogatható koronavírus-fertőzött, egy beteghez naponta egy látogató mehet be, legfeljebb egy órára, a maszkviselés a kórházak egész területén kötelező, és a belépéskor testhőmérséklet-mérést kell végezni.

A látogatónak érvényes védettségi igazolvánnyal kell rendelkeznie, vagy 48 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet kell felmutatnia – tette hozzá.

Korábban írtuk