Elvégezte, amit 22 hónappal ez előtt vállalt, a kormány előtt álló további feladatok már más típusú, más szemléletű politikust kívánnak – ezzel indokolta lemondását Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter. Még decemberben távozik a kormányból, utódlásáról később születik döntés.

A miniszterelnök a lemondást sajnálattal, de elfogadta. „Draskovics Tibornak köszönöm mindazt a munkát, amelyet minisztersége alatt az ország közbiztonságának megerősítéséért tett, a mindennapok biztonságának fenntartásában elért” – idézi a szóvivői iroda a kormányfőt.

A miniszterelnök szerint a felügyelete alá tartozó rendőrség hatékonyan lépett fel a szélsőséges szervezetek ellen, sikeresen indította be a Rend és Biztonság programot, amelynek része a közbiztonság további erősítése, a rendőrség állományának bővítése és a településőri rendszer kialakítása.

A Draskovics Tibor vezette Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium jogalkotási munkájának köszönhetően hatékonyabbá vált az állami közigazgatás – olvasható a közleményben.

Bajnai Gordon szerint az igazságügyi tárca vezetője miniszterként sikeresen vitte véghez a Büntető Törvénykönyv szükséges szigorítását a többség szabadságjogainak védelmében, és a Polgári Törvénykönyv módosításait, amely korszerű elemeivel tovább erősítette a modern magyar jogrendet.

Végigtekintve Draskovics botránykrónikáján, bőven itt volt az ideje távozásának – reagált a Fidesz frakcióvezetője, Navracsics Tibor. De szerinte ez még nem elég: az egész Gyurcsány-Bajnai kormánynak már régen ugyanezt kellett volna tennie. Távozásukkal újabb öt hónapnyi kilátástalan vergődést spórolhatna meg Magyarország – tette hozzá.

Az, hogy az igazságügyi miniszter „fogyóeszköz” egy kormányban az azt mutatja, hogy súlyos szervezeti és szerkezeti problémák is terhelik a rendszert – reagált a hírre az MDF. A miniszter lemondása alátámasztja azt, a Magyar Demokrata Fórum 2006 óta hangoztat, nem vagy nehezen összeegyeztethető, hogy valaki egyszerre a jogalkotás felelőse és a rendészeti szervek képviselője a kormányban.

Az 54 éves, jogász végzettségű Draskovics Tibor több posztot is betöltött MSZP-s kormányokban. 1994 és 1998 között Békesi László, Bokros Lajos és Medgyessy Péter minisztersége alatt a Pénzügyminisztérium államtitkára volt, 2002-től címzetes államtitkári rangban Medgyessy Péter miniszterelnök kabinetfőnöke, 2004-2005-ben pedig pénzügyminiszter. Gyurcsány Ferenc kormányában, 2006-tól kormánybiztos, majd 2007- 2008-ban a kormányzati igazgatás összehangolásáért felelős tárca nélküli miniszter volt. Az igazságügyi tárcát tavaly februártól, Takács Albert menesztése óta vezette.

(nol.hu)