2009 februárjában mélypontra süllyedt a lakossági hangulat változását mérő közérzeti index értéke. A 100 fokú skálán mért 20 pontos érték 7 ponttal alacsonyabb a januári felmérés során mértnél. A több évre visszatekintő felméréssorozat során egyszer sem állt ilyen alacsonyan az általános lakossági közérzet mutatószáma.

A közhangulat romlását nem kísérte a választási részvételi hajlandóság csökkenése. A megkérdezettek 58 százaléka mondta biztosra, hogy elmenne szavazni, ha a hét végén országgyűlési választásokat rendeznének. Ez az arány gyakorlatilag megegyezik a januári értékkel.

A pártválasztási-adatok a támogatottsági olló nyílásáról tanúskodnak. A Fidesz támogatottsága az összes megkérdezett körében jelenleg 28 százalék (+4 százalékpont január óta), az MSZP-é pedig 12 százalék (-3 százalékpont). A kormányzópárt támogatottsága tehát újból a 10 százalékos küszöbhöz közelít.

A két kisebb parlamenti párt közül az MDF támogatottsága 3 százalék az összes választásra jogosult körében, míg a szabad demokraták támogatottsága 1 százalék. Az összes többi párt együttes támogatottsága szintén mindössze 1-2 százalékos.

A biztos szavazó pártválasztók csoportján belül jóval nagyobb mértékben nőtt a Fidesz-előny, mint a teljes lakosság esetében. A biztos szavazó pártválasztók 68 százaléka voksolna most vasárnap a legnagyobb ellenzéki pártra (+13 százalékpont) és mindössze 21 százaléka az MSZP-re (-11 százalékpont). A biztos szavazó pártválasztók körében a kisebb pártok közül az MDF támogatottsága 4 (+1 százalékpont), az SZDSZ-é 2 százalékos.

A kormány romló megítélése nem csupán a pártpreferenciákból olvasható ki. Az adatok szerint csökkent a kormány tevékenységét pozitívan értékelők aránya (31-ről 24 százalékra) ugyanakkor valamivel nőtt az ellenzék tevékenységét méltatóké (26-ról 30-ra).

Januárhoz viszonyítva jelentősen nőtt a kormányváltást kívánók aránya, jelenleg a megkérdezettek pontosan fele támogatná a kormány távozását (+10 százalékpont), ugyanakkor a válaszadók alig egyharmadára esett vissza azok aránya, akik a jelenlegi kormány hatalmon maradását látnák szívesebben (32 százalék, -7 százalékpont). A megkérdezettek több mint fele (+10 százalékpont) úgy vélte, hogy a környezetében élők többsége kormányváltást szeretne. Az ezzel ellentétes hangulatot észlelők aránya mindössze 19 százalék (-3 százalékpont).

Arra a kérdésre vonatkozóan, hogy a megkérdezettek kit látnának szívesebben a miniszterelnöki székben, Orbán Viktort vagy Gyurcsány Ferencet, februárban újra jelentős különbség mutatkozik a két politikus támogatottságában. Jelenleg a kérdezettek 26 százaléka látná szívesebben továbbra is Gyurcsány Ferencet a miniszterelnöki székben (-4 százalékpont), 37 százaléka szerint pedig Orbán Viktor volna alkalmasabb a poszt betöltésére (+8 százalékpont).

(szazadveg.hu, Lánchíd Rádió)