Haberland Jenő a Magyar Energetikai Fejlesztő Kft. ügyvezetője és Horváth István a cég konzultánsa a projektbemutatón tájékoztatást adtak a megújuló energiatermelő berendezésekre vonatkozó kutatási, fejlesztési eredmények feltárásáról és a piacra történő bevezetéséről.

A feltárt kutatási eredmények a következők:

• Hő motor: az innovatív eljárásának köszönhetően hulladék hő felhasználásával forgó mozgás létrehozásával elektromos áram termelhető minden olyan területen, ahol hulladék hő keletkezik (pl: wellness szállodák).

• Szélerőmű, amelynek működése hasonló a tornádók kialakulásához: olyan, nem csak széllel meghajtott „szeles” berendezés, amely akár falvak energiaigényét is kielégítheti kedvezőbb technikai feltételekkel, mint az eddig alkalmazott szélerőművek.

• Mobil vízgép: az innovatív technológia alacsony beruházási költség mellett, a természet átalakítása nélkül termel folyók vízének felhasználásával elektromos energiát, folyamatos üzemben. A berendezéssel akár nagyobb létesítmények (pl.: egy Duna híd díszkivilágítása esetében) állandó energiaszükséglete is biztosítható.

A hallgatóság körében a projektbemutatón fejlesztőmérnökök, befektetők, önkormányzati szakemberek és üzleti tanácsadók vettek részt. A befektetőkkel folytatott tárgyalások eredményeként a várhatóan létrejövő megállapodások lehetőséget teremthetnek a projektek piaci bevezetésére.