Gyors vizsgálat, dupla pénzért. A Kaposvári Egyetem Egészségügyi Centrumának betegei választhattak: vagy hónapokat várakoznak a CT-, illetve az MR-vizsgálatra, vagy fizetnek egy kft.-nek a soronkívüliségért, de kétszer annyit, mint amennyit egyébként a diagnosztikai eljárásért az egészségbiztosító az intézménynek utalna. Azt egyelőre nem sikerült kiderítenünk, hogy az intézmény vajon a fizető páciensek után is elkönyvelte-e az OEP-támogatást. Tehát akár háromszoros árat.

Babinszky László, az egyetem rektora felfüggesztette a térítéses vizsgálatokat, és vizsgálatot kezdeményezett a felügyelete alá tartozó centrum vezetője ellen. Bognár Péter igazgató áll a vizsgálat elé. A Krónikának azt mondta – bár az ügyről hivatalosan nem nyilatkozhat –, mindössze tizennégy esetről volt szó, őket az elmúlt két hónapban vizsgálták, egyenként harminc- és nyolcvanezer forint közötti összegekért. Bognár Péter nem lát ebben semmi kivetnivalót, hiszen szerinte ez szolgáltatásbővítés. Hangsúlyozta: nem súlyos betegekről volt szó, csupán olyanokról, akik nem akartak várni. Állítása szerint erről egyeztetett az egyetem vezetésével. Ettől függetlenül – információink szerint – felajánlja lemondását.

Vizsgálatot kezdeményez az egészségügyi tárca is. Mind az OEP-et, mind az Egészségbiztosítási Felügyeletet arra kéri a minisztérium, nézzen utána, hogyan fordulhat elő, hogy pénzt kér egy egészségügyi intézmény a várakozás elkerüléséért. A tárca álláspontja szerint ezért nem lehet sem pénzt kérni, sem elfogadni. Az más kérdés, ha valakinek nem sürgősen van szüksége a vizsgálatra, de ő mégis azonnal szeretné elvégeztetni, és saját zsebből kifizeti, de ilyenkor nem a várólistáról lekerülést, hanem magát a vizsgálatot fizeti ki.

Az Egészségbiztosítási Felügyelet már hivatalból elindította az eljárást – tudta meg a Krónika.

(MR)