Fotó: Vogt Gergely/Demokrata
Hirdetés

– Május 16-án csökkent először öt százalék alá, 718 főre hazánkban a fertőzöttek száma, egy nappal később pedig harmincnyolcan haltak meg, amire tavaly október óta nem volt példa. Ezért ön két nappal később már ki is adta az újrakezdés első utasítását, miszerint úgy kell csökkenteni a felgyülemlett várólistákat, hogy közben a covidosok kezét sem engedjük el.

– Az oltások intenzitásának köszönhetően jelenleg már jobb helyzetben vagyunk, mint a második hullám óta eltelt időszakban bármikor. Akinek a szervezetében kialakult a védettség, az jó eséllyel már akkor sem lesz súlyos beteg, ha megfertőződik. Remélem, később sem kerül be az országba olyan vírusvariáns, amely keresztülhúzhatja a számításainkat, és akkor bizonyára hasonlóan nagy megterheléssel sem kell szembenéznünk, mint amilyet a harmadik hullám követelt tőlünk. Persze, ez nem jelenti azt, hogy a vírus eltűnni készülne az életünkből. Ezek a kedvező hatások és eredmények tették lehetővé azt is, hogy ezentúl a kórházi ágykapacitás mindössze húsz százalékát kell a Covid-betegek ellátására fenntartani, a többi visszatérhet az általános gyógyításba. Ugyanakkor a koronavírus-ellátó intézményben szolgálatot teljesítők munkáját, akiknek e helyütt is tisztelet és köszönet jár, úgy kell megszervezni, hogy számukra az éves rendes szabadság minden körülmény között kiadható legyen, tekintettel a sok hónapos lelki és fizikai túlterheltségre. A várólisták valóban meghosszabbodtak, gondolok itt az ortopédiai vagy szemműtétekre. Ezeket a várólistákat le kell dolgozni, ugyanúgy, ahogy 2010 után.

– Bizonyára más a helyzet akkor, amikor valamennyi kórházat bevonva, több mint tizenkétezer beteget kellett gondozni, mint amikor ennek lassan csak a tizedét.

– A kormány, hasonlóan a világ országaihoz, először tavaly novemberben volt kénytelen felfüggeszteni a halasztható és az egynapos műtéteket. Olyan ellátásokra volt csak lehetőség, amelyek nélkül a beteg életveszélybe kerülhetett volna, vagy tartós egészségkárosodás veszélye állt fenn. Aztán február elején az egynapos beavatkozásokat újra engedélyeztük, majd ismét felfüggesztettük április végéig, a vészhelyzet okozta nehézségektől függően. A múlt héttől viszont már a korábban elhalasztott, összetettebb műtétek is elvégezhetők. Apróbb zökkenők persze akadnak a rendszerben és a visszaállás megszervezésében, mégis azt remélem, a várólisták hossza hamarosan lerövidül, miközben mint eddig, a járvány kezelését is kézben tudjuk tartani, és az élet visszaáll a régi kerékvágásba.

Korábban írtuk

– Ez cseppet sincs ínyére az ellenzéknek, hiszen minél nagyobb a rend, annál nehezebb kihozni belőle a mindennapi káoszt. Ezért máris előkapták a karaktergyilkos fegyvert, és azt hirdetik, hogy azért levelezik a saját kórházi tanácsadó testületeivel, mert így akarja a tekintélyét és a meggyengített vezetői hatalmát visszaszerezni Pintér Sándor belügyminisztertől.

– Majdnem napra pontosan egy éve annak, hogy a járványkezelés érdekében kiadott ágyfelszabadítási utasításom ürügyén az ellenzék azonnal embertelennek, sőt gyilkosnak nevezett, de belegondolva, tulajdonképpen azóta támadnak, gyaláznak, amióta Orbán Viktor fel mert kérni miniszternek. Tudták, komoly átalakítások kezdődnek majd az egészségügyben, az oktatásban, a kultúrában, olyanok, amilyenekre az ország elmúlt hetvenéves történelmében nem akadt példa. Ezek, ahogyan tartottak is tőle, határozott és egyértelmű, a nemzetet szolgáló intézkedések, amelyek nyilvánvalóan komoly érdekeket sértenek ideológiai és materiális értelemben egyaránt. Eltökélt céljuk a kormánybuktatás. Ezért hol az egyik, hol a másik minisztert támadják.

– Vagy mindkettőt egyszerre. És önökön keresztül a miniszterelnököt.

– Természetesen az első számú célpont Orbán Viktor miniszterelnök úr, de én sem állok rosszul ebben a tekintetben, szerintem mindenképpen dobogós vagyok. Pintér miniszter úrral a kapcsolatunk úgy emberileg, mint szakmailag a kölcsönös tiszteleten alapul, sőt nevezhetem a munkakapcsolaton túl barátságnak is. Kormánytagokként most közös erővel a pandémia leküzdésén és az élet, benne az egészségügy újraindításán dolgozunk. Feleslegesen fárasztják magukat azok, akik összeveszést, kapcsolatszakadást vizionálnak, ráadásul úgy, hogy egyiküket sem láttam, nem beszéltem velük soha életemben, ők mégis tudni vélik, miről tárgyalok négyszemközt a minisztertársammal.

– Olyan önjelölt egészségügyi szakértőkre gondol, mint a nő létére sokszor alpári módon megnyilvánuló, Pálinkás-párti Lantos Gabriella vagy a DK-s Komáromi Zoltán háziorvos és Kunetz Zsombor oxiológus, akit már a Kúria is eltiltott az egészségügyi szakértéstől, mert akár Karácsonynak az angolnyelv-tudásról, nincs róla papírja?

– Neveket nem szívesen mondanék, hiszen személyesen csak egyikükkel találkoztam. Nem ismerem őket. Azt persze le tudom mérni a viselkedésükből, az irományaikból, hogy a támadásaik két okból indulnak ellenem. Az egyik, hogy megvallottan keresztény vagyok, a másik, hogy nemzeti elkötelezettségű. Mindezt szakmai sztaniolba csomagolják, ami a képzettségüket tekintve nagyfokú bátorságra vall, de ez legyen az ő dolguk. Sajnálatos, hogy ezek az emberek, más ellenzéki acsarkodókkal együtt, rendkívüli tudáshiányban szenvednek, nemcsak a kereszténységet, a történelmet és a kultúrát, de az orvoslást, a gyógyítást illetően is. Minden, ami elhangzik tőlük, az vágyálmuk szavakban való leképezése, ami így színtiszta valótlanság.

– Térjünk vissza a pandémiához, ugyanis a személyeskedés mellett a sikeres járványkezelés lejáratására alkalmazott másik módszere az ellenzéknek a keleti vakcinákkal való ijesztgetés, az oltási folyamat lassítása. Mi a véleménye a tudomány és a hiedelmek ilyetén összeveszejtéséről?

– Az igazság az, hogy a vírusról továbbra sincs teljes ismeretünk. A tudomány asztalán és a gyógyszergyárak üvegcséiben még mindig hiányosak az egyértelmű bizonyítékok és a száz százalékban hatásos ellenanyagok. Ezt az állapotot viszont kitűnően fel lehet használni kételyek ébresztésére, a gyengébbek, a könnyen befolyásolhatók megtévesztésére, vagy akár a párttársak meggyőzésére. Volt, aki bele is halt a betegségbe, miközben a főnökei csendben beoltatták magukat. Ugyanakkor néhány kérdésre nagyon pontos választ tudunk adni. Ezek közül a legfontosabb: a vakcináció életet ment.

– Egyre többen riogatnak azzal is, hogy az oltás örvén emberkísérlet zajlik, amely a gyógyszergyárak hasznát, az emberek szabad mozgásának követését, vírussal történő megbetegítését és pusztítását, végül pedig a sötét erők globális manipulációját szolgálja.

– Ez közönséges rémhírterjesztés. Döbbenetes, hogy ezzel egyeseket akár el is lehet ijeszteni az oltástól, pedig aki oltakozik, az elsősorban a családját, a szüleit, a környezetét félti, és természetesen önmagát. Aki elutasítja a vakcinát, embertársai egészségét veszélyezteti. Pünkösdig ötmillióan már megkapták, ami újabb enyhítésekhez vezethet, például a kórházban fekvő hozzátartozó látogatásához, táborok szervezéséhez, lakodalmak tartásához és így tovább, persze ehhez általában védettségi igazolvány is szükségeltetik. Akik az oltás tagadására buzdítanak, azok a járvány fennmaradására, ugyanakkor az emberi szabadságfok további korlátozására játszanak. Nem tisztességes játszma az övék, és nem veszélytelen! Miután a kormány biztosította a vakcináció, tehát a védettség lehetőségét, most már mindenki a saját felelősségére fertőződik meg és viseli a következményeket.

– Mégis sikeresen űzik itthon és világszerte, hiszen például New York polgármestere sült krumplival, más országok vezetői ingyen metróbérlettel, belépőjegyekkel vagy éppen pénznyereményekkel csalogatják vakcinaközelbe az embereket. Sokan az orvosok közül is azt állítják, ez nem kívánságműsor, ezért az oltást kötelezővé kellene tenni.

– Ebben az érvelésben, túl az általános gondoskodás kényszerén, kétségtelenül nagyon sok igazság van, különösen, ha hozzátesszük, hogy a kötelező gyermekkori védőoltások felvételében Magyarország első a világon. Nincs hozzánk hasonló olyan ország, amely a saját népességének ilyen jó helyzetet biztosítana.

– Tehát nem arról van szó, hogy jövőre választások lesznek, és elveszíthetik az oltástagadók szavazatait, röviden, nem politikai megfontolás vezérli a kormányt?

– Ebben semmilyen politikai megfontolás sincs, Isten őrizzen ettől. Politikai döntésből nem lehet gyógyító ellenanyagot keverni. Meg kell várni, amíg eljön az az idő, amikor ezt érdemben lehet és kell mérlegelni.

– Viszont annak örülhetünk, hogy amikor ez az interjú megjelenik, túl vagyunk a bűvös ötmillión.

– Az ötmilliót már korábban meghaladtuk, ha figyelembe vesszük a gyógyultak számát. De ne felejtsük el, hogy négymillió ember viszont még mindig nem kapta meg a vakcinát. Itt utalok vissza arra, hogy némely országban már ingyenbérlettel meg szalmakrumplival csalogatják a polgárokat. Én nem ilyen átoltottságot szeretnék, azt várom, hogy ki-ki a saját maga, a családja, a közössége, a nemzete érdekében tartsa ezt kötelességének, ugyanis senki sem tehet meg felelőtlenül bármit, ami az eszébe jut. Például amikor az ellenzék azzal riogatott, hogy nálunk haltak meg a legtöbben a világon. Az Eurostat május tizedikei felmérése szerint az uniós országok többlethalandósági mutatóit tartalmazó táblázat alapján amikor nálunk a harmadik hullám a csúcsra ért, Európa tizenhat országában, közöttük például Angliában, Belgiumban, Hollandiában, Csehországban többen haltak meg a járvány következtében, mint Magyarországon.

– Több mint másfél éve indult el a magyar egészségügy történelmi léptékű átalakítása, amely a pénzügyminiszter által ismertetett újraindítási költségvetés egyik legfontosabb és legdrágább pontja a család, az oktatás, a vállalkozások támogatása és a munkahelyteremtés mellett. Jövőre választások lesznek. Hozzá mer nyúlni a politika az egészségügyi átalakítás legérzékenyebb pontjaihoz?

– Igen. Hetven év után ez a kormány céltudatosan és határozottan elindította ezt a megújulási folyamatot. Beszéltünk már róla, hogy Magyarországon a múlt század közepe óta a különböző kormányok csak reparálgatták, toldozgatták, foltozgatták, de nem állították sikeres pályára az egészségügyet. Most kínálkozik a lehetőség. Ebben egyetért a nemzet, a kormány és az egészségügy.