A fővárosi kerületek pénzéhsége és egyes polgármesterek hatalomvágya áll a mögött, hogy a kerületek hatásköröket akarnak elvenni a fővárostól – mondta az [origo]-nak adott interjúban Tarlós István főpolgármester. Tarlós azt mondta, nem gondolkozik azon, mi lesz 2014-ben, nem akar nyűg lenni Orbán Viktor nyakán, Rogán Antal belvárosi polgármester pedig még csak rövidgatyában szaladgált, amikor ő már Budapestért dolgozott.

– Egy Fidesz-politikus úgy jellemezte önt, hogy beleáll a vitákba, a konfliktusok felvállalását bátorságnak, férfias dolognak tartja. Egyetért ezzel?

– Honnan tudják, hogy minek tartom, még senkinek nem beszéltem arról, hogy minek tartom ezt. Ilyennek születtem egyszerűen.

– A jellemzés arra utalt, hogy a megfogalmazásai alapján nyilvánvaló, kikkel vannak konfliktusai.

– Valamilyennek születünk, kétségtelen, hogy nem tudom és nem is akarom elfedni, hogy kivel rokonszenvezek, de ez a dolognak a szubjektív része. Azt a saját fogyatékosságomnak tudom be, hogy igyekeztem egy egyszerűbb nyelvezetet bevezetni a politikába. Nem azért, mert feltétlenül kevesebbet olvastam azoknál, mint akik eltartott kisujjal isszák a feketekávét, hanem azért, mert azt szeretném, hogy mindenki értsen. A saját fogyatékosságomnak tudom be, hogy az istennek nem akarom felismerni, hogy a mellébeszélés és a képmutatás valóban intellektuális teljesítménynek számít.

– Ilyen megfogalmazás volt, hogy „súlytalan gittegyletnek” nevezte a kerületi polgármesterek által létrehozott Budapesti Önkormányzati Szövetséget (BÖSZ).

– A mondatnak mindig csak a felét idézik, és ez így tényleg cinikusan hangzik. Én arról beszéltem, hogy ha a főváros egy ilyen szervezetben nem vesz részt, akkor a hatályos jogszabály szerint az nem válhat országos szervezetté. Ezt hangsúlyozva alkalmaztam ezt a mellékmondatot, ami persze másként hangzik, ha a mondat első felét lehagyják.

– Az ilyen kijelentésekkel viszont magára haragítja a fideszes kerületi polgármestereket, a Fidesz-frakció tagjait.

– Tekintettel arra, hogy 16 évig voltam kerületi polgármester, és főpolgármesternek is megválasztottak több százezer szavazattal, nem pedig úgy, mint néhány kerületi polgármestert, aki mögött alig több szavazat van, mint a budakalászi polgármester mögött. Ezért megengedem magamnak azt a luxust, hogy őszinte legyek.

(Budakalász polgármestere, a fideszes Rogán László a 2010 őszi önkormányzati választásokon 2103 szavazatot kapott.)

– A Fidesz az elmúlt hónapokban több olyan koncepciót megfogalmazott a főváros átalakításáról, amely keményen szembement az ön elképzeléseivel. Ilyen volt például hogy csak kerületekből álljon a főváros, vagy, hogy a főpolgármestert a közgyűlés válassza meg, amelyben ott ülnek a kerületi polgármesterek. Minek tudja be ezt?

– Érdemes elgondolkodni azon, hogy milyen volt a Belügyminisztérium (BM) első szakmai tervezete, és ehhez képest hogyan néz ki, amit a kerületi polgármesterek önmaguk számára, illetve közülük néhányan megírtak. Teljes félreértés arra gondolni, hogy ellenem szólna egy olyan új önkormányzati törvény, amely működésképtelenné teszi a fővárost. Itt valami zűrzavar van, nem rólam van szó, hanem a városról. Bennem nincs elégedetlenség, harag vagy sértődés. Megkockáztatom, hogy Európa egyetlen fővárosában sincs olyan rendszer, amilyet a kerületi polgármesterek közül a hangadók megálmodtak. Ráadásul ez annak a programnak a végrehajtását is lehetetlenné teszi, amelyet éveken át dolgoztunk ki, és amelyet a Fidesz vezérkara elfogadott. Én azt akarom jelezni a miniszterelnök úrnak, hogy a kerületek javaslata a város működésére nézve súlyos veszélyeket rejthet.

– Vagyis a fideszes polgármesterek a kerületek hatáskörét, ön pedig a főváros hatáskörét szeretné növelni.

– Így is megfogalmazhatjuk, és ha valaki ragaszkodik ahhoz, hogy ezt Tarlós kontra kerületek szembenállásnak tüntesse fel, megteheti. Azt mondom, hogy ez a kerületek szembenállása az egységes Budapesttel, nem pedig az én szembenállásom a kerületekkel. A kerületi polgármesterek némelyike azt bizonygatja, hogy jó, ha 23 féle városrendezés van, ha 23 féle módon irányítják a közszolgáltatásokat, ha 23 féle közterület-felügyelet van, ha legalább 20 féle parkolási rend között lutrizhatnak a budapestiek. Józan paraszti ésszel nehéz emellett érvelni.

– Mit szól ahhoz a javaslathoz, hogy a főpolgármestert ne a választók, hanem a közgyűlés válassza meg?

– Ez engem nem érdekel. Ahhoz, hogy közvetett főpolgármester-választás legyen, az alkotmány alapján az kell, hogy a javaslat kidolgozói bebizonyítsák, Budapest nem város, hanem megye. Az alkotmányban én azt olvasom, hogy Magyarország fővárosa Budapest, vagyis Budapest település. Ha Budapest nem település, akkor a helyzet más, akkor ezt a dolgot könnyű megvalósítani. De erről nem akarok beszélni, mert ez a dolog nem érdekel.

– Viszont a Fidesz parlamenti frakciójában ennek a javaslatnak nagy a támogatottsága.

– A vidéki frakciótagokat pont semennyire nem érdekli, hogy mi van Budapesten. Hogy a frakcióban vagy a kormányban milyen döntés fog születni, az az ő dolguk. Azt tudom mondani, hogy 2014-ben is érdekelt vagyok az engem támogató párt, a Fidesz sikerében. De a Fidesz maga dönti el, hogy milyen kockázatokat vállal, és minek vállalja az esetleges politikai következményét, ebbe nem akarok beleszólni. De engem ne kérdezzen a közvetett főpolgármester-választásról, mert csak azt tudom mondani, hogy ezzel nem foglalkozom. Hogy kinek milyen mögöttes motivációi vannak, az sem érdekel.

– Azért gondoltam, hogy érdekli, mert ez ilyen koncepció gyengítené a főpolgármester legitimációját.

– A jelenlegi főpolgármesterét semmiképpen. Több százezer ember választott meg közvetlenül, 2014-ig ez így van, nekem elég, hogy addig így van. Hogy utána mi lesz, az legyen az ő dolguk, 2014-ben úgy választanak főpolgármestert, ahogy akarnak. Értse meg, hogy ez engem nem érdekel.

– De ezek a jelek, hogy a Fidesz….

– Hadd segítsek önnek, most arra céloz, hogy vannak olyanok a Fideszben, elsősorban a kerületi polgármesterek között, akik attól félnek, nehogy én legyek 2014-ben is főpolgármester. Ezt szeretné megfogalmazni?

– Inkább azt, nem érzi-e, hogy a Fidesz kihátrál ön mögül, és más jelöltben gondolkodik 2014-től?

– Ki jelenti a Fideszt? De miért félnének azt közvetlenül megválasztani?

– Ha nem közvetlenül választják a főpolgármestert, gyengébbek lesznek a jogkörei, ráadásul a javaslatban az is szerepel, hogy a 23 polgármester, akiből jelenleg 19 fideszes, beül a közgyűlésbe. Így a polgármesterek érdekeit sértő javaslatokat nehéz lesz keresztülvinni.

– Magyarán azt mondja, hogy a közvetve megválasztott főpolgármester egy báb lesz? Szerintem is így van.

– Ezek szerint nem tervez 2014 utánra?

– Nem foglalkozom vele, valamit vállaltam, az érdekel, hogy ebből mit tudok megvalósítani.

– De vannak hosszú távú tervek, mindent nem lehet négy év alatt megvalósítani.

– Miért akar rábeszélni? Nyilván vannak olyanok, akik azt gondolják, hogy a Tarlós most eszi a kefét, biztos ideges, hogy 2014-ben mi lesz. Nem akarom megzavarni az érzéseiket.

– Nem, csak vannak olyan fejlesztések, amelyeket négy alatt nem lehet keresztülvinni.

– Amit lehet, elkezdünk, ha nem én fejezem be, az se baj. Ezt a kormányt erőteljesen támogatom, ha nem leszek 2014-ben főpolgármester, akkor is erre a politikai formációra fogok szavazni, mert nincs jobb. Azt sajnálom, hogy a fejlesztési minisztériumban fél éve állnak projektjeink, de az, hogy 2014-ben hogyan akarnak főpolgármestert választani, az legyen az ő problémájuk.

– Nem bánja, hogy lemondott a parlamenti mandátumáról? A hajdúszoboszlói Fidesz-frakcióülésen ismertették a főváros átalakításáról szóló javaslatokat. Tudott volna rá reagálni.

– Ezt méltóságon alulinak tartom. Ha egy önkormányzati törvény azon múlik, hogy a Parlament folyosóin másokhoz hasonlóan nekiállok intrikálni, az méltatlan Budapest főpolgármesteréhez. Ha valamit főpolgármesterként nem tudok a városnak elintézni, azt gombnyomogató képviselőként sem tudnám. Nem tartozom azok közé a reneszánsz politikusok közé, akik öt-hat funkciót is be tudnak tölteni.

– Rogán Antalra gondol?

– Hagyja a neveket! De ha már Rogán Antalt emlegette, nagyon tisztelek minden kerületi polgármestert, átérzem, amit ők éreznek, hiszen én már akkor a Fidesz által támogatott polgármester voltam Budapesten, amikor a belvárosi polgármester még rövidnadrágot viselt és a Fidesz közelében sem volt. Pontosan érzem, amit ő érez, valahol emberileg megértem őt. Ha már itt tartunk, azt tartják a legnagyobb problémának, hogy az önkormányzatok eladósodottak. A kincstár és a főváros adatai alapján megvizsgáltattam a főváros és a kerületek eladósodási görbéit, hogy 2006 óta az eladósodások milyen mértékben változtak. Nyolc kerületet néztünk meg, ebből hétnek az eladósodottsági görbéje jóval kedvezőtlenebb, mint a fővárosé. A legkedvezőtlenebb épp a Belvárosé, az V. kerületé, amelynek 2006 óta hihetetlenül megnőtt az adósságállománya arányaiban. Kiugróan magas az egy főre eső adósságállománya. Forrásai arányában is nagyon magas, 92 százalékos az adósságállomány, míg a fővárosé nem éri el a 60 százalékot. A költségvetéskészítésünk során javasolni fogom, hogy 15 milliárdot tartalékoljunk arra a célra, ha valamelyik kerületnek súlyos gazdálkodási problémái lennének. Azért is gondolom, hogy erre szükség van, mert némelyik kerület arra törekszik, hogy közterületi és egyéb fővárosi forrásokra rátegye a kezét, mert súlyos gazdálkodási problémái vannak.

A teljes interjút elolvashatja az origo.hu weboldalon.