Évtizedek fáradságos munkáját képes lerombolni egy közszereplő, jelesül egy miniszterelnök-jelölt, aki többszázezrekhez eljutó nyilatkozatában a fogyatékosságot ellenfelei szellemi képességeinek meghatározására, lekicsinylésére használja – hangsúlyozták.

Hirdetés

Magyarországon fogyatékossággal élő ember tízezrei évtizedek óta küzdenek azért, hogy a társadalom megismerje és elfogadja, hogy mindannyian értékes tagjai vagyunk a közösségnek – írták.

A politikai küzdelmekben tett átgondolatlan nyilatkozatok, a mindennapi életben súlyos következményekkel járnak, amelyeket a fogyatékossággal élő emberek és szervezeteik a maguk nehezen hallható hangjával kevéssé tudnak ellensúlyozni – mutattak rá.

Megbélyegzés helyett programokat várunk, amelyek segítenek a közösség egyenrangú tagjaiként élni – zárták soraikat.

Korábban írtuk

Hozzászólásban pedig egyértelművé tették, hogy Márki-Zay Péter vasárnapi bárdolatlan megjegyzésére utalnak közleményükkel:

„A problémás kijelentés Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölttől származik, aki január 23-án egy élő bejelentkezés keretében a következőképpen fogalmazott: »Én azt mondtam, hogy Szeged. Nem India, Szeged. Elnézést kérek, de hogyha annyira fogyatékosok szegény fideszes propagandisták – és a fogyatékos az nem szerencsés szó, mert a fogyatékosokat szeretjük, a fideszes hazug propagandistákra viszont rendkívüli módon neheztelek -, tehát nyilvánvalóan az ő szellemi képességük, nem azt mondom, hogy tökéletes, de nem a szellemi képességükkel van baj, hanem a végtelen aljasság és gonoszság jellemzi ezt a tolvaj társaságot.«”