Éger István, aki a Magyar Orvosi Kamara elnökeként vesz részt a NEK munkájában, elmondta: a NEK szakértői megalapozott érveket kívántak felsorakoztatni beadványukban, ezért fordulnak csak most az Alkotmánybírósághoz.

Az említett 1928-as jogszabály egy nemzetközi egyezményen alapul, amelyet Magyarország is ratifikált. A 80 évvel ezelőtti törvény vonatkozó része szerint a betegbiztosítást olyan intézményeknek kell ellátniuk, amelyeket a közhatóságok ellenőriznek, és amelyek „minden nyerészkedési célzat nélkül működnek”. Éger István szerint a februárban elfogadott törvény egy üzleti biztosítási rendszert kíván létrehozni, ezért ellentétes a fenti, ma is hatályos nemzetközi jogszabállyal.

Éger István elmondta még: a NEK beadványa szerint az új törvény egy olyan rendszert eredményez, amelyben a betegek különböző ellátást kapnának, sérül tehát az alkotmányba foglalt jogegyenlőség elve. Ráadásul a jogszabály bizonyos megfogalmazásai is ellentmondásosak, ezért a NEK szerint átláthatatlan a végrehajtása, elveszhetnek a törvényi garanciák, és ezzel sérül a jogállamiság elve – tette hozzá.

Ezt a törvényt vissza kell vonni, sem a NEK, sem az orvosi kamara nem tudja elfogadni, hogy csak módosítsanak rajta – mondta Éger István kérdésre válaszolva. Hozzátette: még akkor sem fogadják el a módosítást, ha a koalíció úgy változtatná meg, hogy kihagynák az új biztosítási pénztárakból a magántőkét.

(Lánchíd Rádió, FH)