„Tristane Banon kedden erőszak kísérlete miatt fog panaszt tenni Párizsban” – közölte David Koubbi a L,Express című politikai hetilap honlapján megjelent interjúban.

A 31 éves regényírónő 2007-ben egy televíziós műsorban már elmesélte, hogy a politikus 2002-ben, egy interjú alkalmával erőszakoskodott vele, ám a felvételen kisípolták Strauss-Kahn nevét. Banon arról beszélt az adásban, hogy a politikus, akitől interjút kért, egy szinte teljesen üres lakásban adott neki randevút. Onnan pedig csak dulakodás árán tudott elszabadulni, miután a férfi „kikapcsolta a melltartóját és megpróbálta kinyitni a farmerját”. Annak idején Banont az anyja, aki szocialista politikus, beszélte le arról, hogy panaszt tegyen.

Dominique Strauss-Kahn „tudomást szerzett Tristane Banon azon szándékáról, hogy feljelentést kíván ellene tenni. A tények, amelyekről beszél, kitaláltak” – olvasható a politikus párizsi ügyvédjeinek közleményében, akiket Strauss-Kahn azzal bízott meg, „hogy rágalmazás miatt tegyenek panaszt Tristane Banon ellen”.

A New Yorkban május 14-én nemi erőszakkal megvádolt volt IMF-vezért pénteken helyezték szabadlábra, miután kételyek merültek fel az ottani sértett szavahihetőségét illetően. A vádpontokat azonban egyelőre nem ejtette az ügyészség. Strauss-Kahnnak legközelebb július 18-án kell megjelennie a bíróságon.

A francia újságírónő ügyvédje először május 16-án jelezte, hogy ügyfele a francia bírósághoz fordul, de négy nappal később azt közölte, hogy a feljelentéssel kapcsolatos döntést későbbre halasztották.

„Az ügyfelemmel a július 1-jén történt fordulat előtt meghoztuk a döntést, mégpedig június közepén” – hangsúlyozta az ügyvéd. „Sem Tristane Banon, sem én, semmi esetre sem akartuk, hogy eszközként használjon fel minket az amerikai igazságszolgáltatás, vagy hogy bármilyen módon segítségére legyünk abban, hogy a két ügyet valamilyen módon összekapcsolják” – hangsúlyozta az ügyvéd.

Franciaországban az erőszak kísérletének esetében az elévülési idő tíz év, amely Tristane Banon panaszát illetően 2013 januárban jár le.

Miután az Egyesült Államokban a Strauss-Kahn elleni vádak összeomlani látszanak, Franciaországban megindultak a találgatások arról, hogy amennyiben megszűnik ellene az eljárás, a politikus elnökjelöltként visszatérhetne-e a politikai életbe.

Jérome Fourquet, az Ifop közvélemény-kutató politológusa a Le Figaro című napilapban úgy vélte, hogy amennyiben Strauss-Kahn tisztázza magát New Yorkban, „nagyon magas tetszési mutatóval térhet haza” Franciaországba. A Harris Interactive közvélemény-kutató hétfőn közzétett felmérése szerint pedig a franciák 42 százaléka úgy gondolja, hogy Dominique Strauss-Kahn legalább olyan „jó köztársasági elnök” lenne, mint a Szocialista Párt két másik nagy esélyese az elnökjelöltségre, a korábbi és a jelenlegi főtitkár, Francois Hollande és Martine Aubry.

(MTI)