Fotó: MTI/Balázs Attila

Országszerte több mint százezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel az elmúlt héten – olvasható az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) szerdán közzétett jelentésében. Az elmúlt 10 évben egyetlen influenzaszezonban sem regisztráltak ilyen magas heti betegszámot.

Azt írták: a 4. naptári héten tovább nőtt az influenzás panaszok miatt orvoshoz fordulók száma, másfélszer annyi beteget regisztráltak a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok, mint az azt megelőző héten.

Két megye kivételével (Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg) valamennyi közigazgatási területen emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva: számuk Győr-Moson-Sopron, Vas és Bács-Kiskun megyében volt a legmagasabb, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Veszprém megyében a legalacsonyabb.

Az elmúlt héthez viszonyítva az életkor szerinti megoszlásban jelentős változás nem történt. A betegek több mint 41 százaléka volt gyermek, több mint 6 százalékuk 60 éven felüli. Az orvos fordulók több mint fele felnőtt volt: több mint 31 százalékuk a 15-34 éves, több mint 20 százalékuk a 35-59 évesek korcsoportjába tartozott.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról a negyedik héten harmincnégy jelentés érkezett 12 területről – a fővárosból, Fejér, Vas, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Baranya, Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Veszprém, Tolna, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megyéből. A járványok több mint 90 százaléka gyermekközösségben – óvodákban, általános iskolákban, bölcsődében – fordult elő.

Az influenzajárvány miatt országszerte több egészségügyi intézményben van érvényben teljes vagy részleges látogatási tilalom.

MTI