Fotó: MTI (archív, illusztráció)
Hirdetés

A kormánypártok véleményét ismertetve Nacsa Lőrinc, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakciószóvivője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján példátlannak nevezte a történteket, és azt mondta: az NVB ellenzék által delegált tagjai „falaznak az időhúzáshoz és ahhoz, hogy Czeglédy Csaba megússzon egy köztörvényes ügyet”.

Ezzel méltatlanná váltak a tisztségükre, és ezért felszólítják őket, hogy haladéktalanul mondjanak le – mondta Nacsa Lőrinc. Úgy fogalmazott, hogy Czeglédy Csaba, a Demokratikus Koalíció (DK) és az MSZP politikusa, „Gyurcsányék ügyvédje” ellen bűnszervezetben, üzletszerűen különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja miatt emeltek vádat.

Hozzátette: ha az ellenzék által delegált tagok nem mondanak le, akkor egyenként megnevezik és bemutatják őket, hogy „minden magyar tudja, kik azok az ellenzéki küldöttek, akik egy köztörvényes bűnöző oldalára állnak a bírósággal szemben, és ezzel is akadályozzák az igazságszolgáltatás munkáját”.

A kormánypárti politikus elmondta, Gyurcsány Ferenc és felesége azért, hogy falazzon Czeglédy Csabának, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti (EP-) listájára tette, hogy így mentelmi joghoz juttassa. Ezek után fordult a bíróság az NVB-hez, hogy az függessze fel a Czeglédy Csaba mentelmi jogát, hogy folytatni tudják a büntetőeljárást ellen. Czeglédy Csaba a gyanú szerint több mint hatmilliárd forintot „süllyesztett el” – jegyezte meg.

A sajtótájékoztatón kérték Nacsa Lőrinc véleményét arról, hogy Frans Timmermans Magyarországon zárja az EP-kampányát a szocialisták meghívására, és erre reagálva azt mondta: az európai szocialisták csúcsjelöltjének kampánya nagy bajban lehet, ha a magyar szocialistákhoz fordul segítségért. „Nem többről van itt szól, minthogy a bevándorláspárti jelölt eljön a magyarországi bevándorláspárti ellenzékhez, hogy együtt tervezzék tovább azt a tervet, amellyel Európában egy népességcserét hajtanának végre” – fogalmazott.

Az Országos Bírói Tanács (OBT) Handó Tündének, az Országos Bírósági Hivatal elnökének menesztését indítványozó szerdai határozatára vonatkozó kérdésre válaszolva Nacsa Lőrinc azt mondta: az ombudsman az OBT „működését, szervezeti és formai követelményét is kifogásolhatónak, problémásnak” találta, így szerintük a testület döntései, míg ezek a kérdések nem rendeződnek, nem legitimek.