Csaknem tízezer aláírást gyűjtött már össze a Kereszténydemokrata Néppárt az élő emberi magzatokkal folytatott kísérletek uniós támogatását megtiltó Egy közülünk elnevezésű akció keretében – közölte Rétvári Bence, a párt alelnöke, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára.

Hozzátette: az általuk, aláírásgyűjtő íveken megszerzett támogatások mellett „jó pár ezren” az interneten írták alá a petíciót, arról pedig még nem áll rendelkezésükre adat, hogy a több száz partner civil szervezet és egyházi közösség mennyi aláírást gyűjtött.

A politikus megemlítette, hogy Győr-Moson-Sopronban mintegy 1300 aláírást gyűjtöttek a KDNP aktivistái; ezzel ez a négy legjobban teljesítő megye egyike.

Rétvári Bence emlékeztetett arra: az a céljuk, hogy az európai polgári kezdeményezés során egymillió aláírás összegyűjtését célzó akcióban anyák napjára meglegyen a Magyarországra jutó legalább 16 ezer támogató.

Biztosak benne, hogy jóval e limit fölött zárul végül Magyarországon az akció, és így „sikerül az uniót jogalkotási aktusra kényszeríteni az ügyben, hogy ne támogasson magzatokon, magzatok elpusztításával végzett kísérleteket” – tette hozzá.

Rétvári Bence hangsúlyozta: a magzatokkal folytatott kísérletek eredményeit más úton is megszerezhetik a kutatók. Mint mondta, a kereszténydemokraták számára a védendő értékek között kiemelt szerepe van az emberi életnek, akárcsak az emberek felemelésének a szegénységből. Ezzel kapcsolatban megjegyezte: 1998 óta a jobboldali kormányok ötször akkora mértékben emelték a minimálbért, mint a baloldali kabinetek.

(MTI)