Nem igaz, hogy a Patrióta lokál pincérnő védelembe vétele miatt bántalmazták Cozmát – írja a Napló a romániai sportnapilap, a Gazeta Sporturilor rendkívüli kiadásában megjelent helyszíni riport nyomán. Az újság feltételezése szerint, ha valóban eltört volna a pultos állkapcsa, előbb-utóbb kórházba kellett volna kerülnie, a veszprémi kórház alkalmazottai azonban biztosan állítják: oda nem ment.

Az Undock.eu összefoglalja a teljes cikk fordítását:

Az egész akkor kezdődött, amikor Cozma, rövid szóváltás után pofon vágott a szórakozóhelyen egy helyi nőt. Szó nincs arról, hogy egy zaklatott pincérnőt védelmezett volna. A nő, akinek anyja a veszprémi rendőrségen dolgozik, ez idő tájt az egyik helyi keményfiú kedvese, de előélete jellegzetesen sokatmondó. Dolgozott Olaszországban is, és nem zárható ki, hogy volt Cozmával egy futó kalandja. Ezt Cozma barátai is valószínűnek tartják, amikor elismerik, hogy valóban: Marian igazi férfi volt, nagyon rámenős, ha nőkről volt szó.

A pofon tehát elcsattan, az asztaltársaság lecsendesíti Cozmát, folytatódik a mulatozás. Egy óra múlva megjelenik a banda, az a több, mint 25 fős társaság, akiket a nehézfiú és testvére hívott, hogy megfélemlítsék, esetleg megfenyítsék Cozmát. A banda nem tudta, kivel áll szemben, ezt csak az őket felbujtó testvérek tudták. Mégis célzott támadás volt, nem valami alkalmilag kialakult véletlen helyzet.

Miután megérkeztek, figyelni kezdték Cozmát. Amikor az táncolt, többször provokáltak, nekiütköztek, egészen addig, míg a román kézis, türelmét vesztve, ellökte magától az egyiket.

Ez volt a jel, többen rátámadtak, gyors ütésváltás következett, Cozma elesett, megvágta magát a padlón található üvegtörmelékben, majd megpróbált megszabadulni az agresszoroktól. Ezt követőn szúrták meg a feldühödött bandatagok, akik nem számítottak arra, hogy a célszemély ellenáll. Az egyik szemtanú, volt első osztályú focista szerint, a padlóra esett Cozma mellett még ott volt a nő is, aki valamit mondott arra vonatkozóan, hogy így jár az, aki őt megüti.

Az egész jelenet nem tartott egy percnél tovább, ezért a segítség későn érkezett. Való igaz, hogy rendőrök is tartózkodtak a lokálban, s ezek közül páran, ahelyett, hogy közbe léptek volna, észrevétlenül elszivárogtak.

A román újságírók megpróbáltak beszélni a testvérek közül azzal, aki Sztojkáékat hívta, de nem sikerült elérniük. Megtudták róla, hogy „ügyvédnek” nevezik, bár nem végzett jogot, és kapcsolatai elvezetnek a balatoni maffiához. Az újságírók azt is feltételezik, hogy az illető egyezséget kötött a rendőrséggel, és ő maga adta fel az elkövetőket: Raffaelt, Némethet, és Sztojkát.

A Gazeta munkatársai ezzel magyarázzák, hogy az osztrákok még azelőtt elkapták a menekülésben lévő Raffaelt és Némethet, hogy a magyar rendőrség kiadta volna körözésüket.

A rendőrség nem kommentálta azokat a sajtóértesüléseket, miszerint egy ismert veszprémi vállalkozó állhat Marian Cozma meggyilkolása mögött.

Az egyik román sportlap szemtanúkra hivatkozva azt írja: a játékos a Patrióta Lokálban összeszólalkozott egy nővel, aki a kérdéses üzletember testvérének a barátnője volt. A vállalkozó állítólag azért hívta a helyszínre az enyingi romákat, hogy megleckéztessék a sportolót. Az újság szerint a vállalkozó jóban van a helyi rendőrökkel is.

(InfoRádió, Napló, hírTV)