Székesfehérvár szocialista polgármestere, országgyűlési képviselője levélben tudatta Tóbiás József frakcióigazgatóval, hogy felelős településvezetőként nem tudja aláírni a miniszterelnök-jelölt által kért politikai nyilatkozatot. Warvasovszky Tihamér az új kormány támogatását az MSZP kongresszusának döntésétől teszi függővé. 187 társának nem voltak olyan erős aggályai, amelyek megakadályozták volna őket a dokumentum ellenjegyzésében.

Bajnai Gordon az MSZP-frakció balszárnyától is megkapta a támogatást a megszorításokhoz, bár több képviselő megjegyezte, a társadalmi, politikai egyeztetéseken finomításokat javasol majd. Warvasovszky Tihamér esete annyiban egyedi, hogy a baloldali politikus február közepe óta ellenzéki többség mellett irányítja Székesfehérvárt, miután az MSZP és az SZDSZ koalíciója felbomlott.

Az MSZP Baranya megyei képviselőcsoportjának tagjai csak azzal a feltétellel álltak ki Bajnai Gordon megszorító intézkedései mellett, ha a lakosságot érintő népszerűtlen és az átlagember pénztárcáját alaposan megterhelő reformok mellett az állami vezetők juttatásait is megrövidíti a program.

Bókay Endre a képviselő-csoport vezetője szerint ebben az esetben az az egyetlen járható út, ha az ország vezetői példát mutatnak, és ezzel talán a társadalom bizonyos rétegeit meg tudják győzni a reformok szükségességéről.

(hírTV)