A szerb legfőbb ügyész február 5-i magyarországi látogatásakor hivatalosan is átnyújtotta a magyar hatóságoknak a Fenyő-gyilkosság ügyében kért három jogsegély egyikét, amely az elkövetőnek vélt albán származású szerb állampolgár, Sefedini Gzim mintáit tartalmazta – értesült lapunk. A férfitól tavaly nyáron, a szerb és a magyar rendőrség szokásos határtalálkozóján a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai már kaptak mintát, de arról a szakértő megállapította, hogy nem azonos a helyszínen talált DNS-mintákkal. Most azonban az NNI dokumentáltan Sefedini Gzim DNS-profiljára tett szert, amit jelenleg igazságügyi hemogenetikus vizsgál. Ha ez is negatív eredménnyel zárul, akkor végleg kútba esik az április 25-ig meghosszabbított nyomozás.

A másik két jogsegély ugyanis olyan személyekre vonatkozik, akik csupán tudhattak a bérgyilkosságról, vagy éppen a közelben tartózkodtak. Az NNI életvédelmi osztályának korábbi vezetője, Alberti Bálintné alezredes a tavalyi határtalálkozó után elmondta, a nyomozásban legalább öt néven is ismert volt Sefedini Gzim, míg végül sikerült azonosítani s fényképet is beszerezni róla. Egyébként az eljárásban több, Magyarországon élő, albán származású férfit is kihallgattak, és mintát vettek tőlük. Sefedini azonban nem tartózkodott hazánkban, emiatt kellett jogsegélykérelmet küldeni hazájába. Mintája tavaly nyáron úgy került hazánkba, hogy a szerb hatóság a találkozó előtt szólt a NNI munkatársainak: elfogtak és börtönbe zártak egy férfit, aki a nemzetközi elfogatóparancsban és a jogsegélyben megadott adatokkal követett el bűncselekményeket. Az alkalmat kihasználva kérte az NNI, hogy vegyenek az albántól DNS-mintát, és adják azt át. Albertiné akkor elmondta, ha egyezik a minta a helyszínen találttal, akkor a szerb fogságban lévő férfi „a mi emberünk”.

Ezután egy újabb jogsegélykérelem alapján azonosíthatják és kihallgathatják az albánt. Lapunk elsőként számolt be arról, hogy az NNI három éve azonosította a bérgyilkosság lehetséges elkövetőjét, Sefedini Gzimet. Mivel Magyarországon nem bukkantak a nyomára, két éve januárban nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene. Az intézkedés azonban nem vezetett eredményre. A férfi ugyanis Koszovó egy külvilágtól elzárt területén élt. Vele együtt keresik a 37 éves Abdidziki R.-t, aki a gyilkosság napján a környéken tartózkodott, illetve a 45 éves Jocic S.-t. Ismeretes, 1998. február 11-én, délután öt óra körül a budai Margit utcában három férfi várakozott egy Mitsubishiben. Egész nap figyelték Fenyő János médiavállalkozót, s amikor Mercedese a kocsijukhoz ért, egyikük kiszállt, és közvetlen közelről több mint tíz lövést adott le rá. Az üzletember azonnal meghalt. A tettes ezután egy autó alá dobta a fegyverét, behajította kabátját egy kapualjba, és gyalog elmenekült.

(MNO)