Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Hirdetés

Pintér Sándor az MTI-hez eljuttatott közleményében mindenekelőtt azt hangsúlyozta: Magyarország aggodalommal figyeli a közvetlen szomszédságában zajló eseményeket.

Tudatta, hogy az Oroszország és Ukrajna között zajló háború elől menekülőknek Magyarország a szükséges ellenőrzések lefolytatásával biztosítja a belépést és a menedékkérelmek befogadását.

A belügyminiszter elmonda, hogy a Magyarország Ukrajnával közös határszakaszain található átkelőhelyek teljes kapacitással üzemelnek. Magyarország megfelelően készült fel a kialakult válsághelyzetre – húzta alá. Kiemelte továbbá, hogy az előzetesen meghozott intézkedéseknek köszönhetően nem alakult ki jelentős torlódás sem a határon, sem a gyűjtőpontokon.

„Szolidaritásunk jeleként a jövőben is folytatjuk az Ukrajnának és különösen a Kárpátaljának biztosított humanitárius segélyszállítmányok kiszállítását” – fogalmazott.

Korábban írtuk

Pintér Sándor végezetül kijelentette: az Európai Uniónak meg kell vizsgálnia az Ukrajna és a menekülthullámmal közvetlenül érintett tagállamok sürgősségi pénzügyi támogatásának lehetőségét.

Az Európai Unió Tanácsának francia elnöksége szervezésében vasárnap, Brüsszelben tartott rendkívüli tanácsülésükön a tagállamok belügyminiszterei és az uniós intézmények értékelték az orosz-ukrán konfliktust követően kialakult helyzetet.

Áttekintették a konfliktus okozta belügyi vonatkozású feladatokat, különösen a humanitárius segítségnyújtás, a menekültügy, a külső határok védelme és a belbiztonság területén.

A miniszterek további szolidaritásukról biztosították Ukrajnát és a válsághelyzetben leginkább érintett tagállamokat, és megállapodtak, hogy ennek keretében pénzügyi, humanitárius és logisztikai támogatást nyújtanak.