Fotó: MTI/Mohai Balázs, archív
Karácsony Gergely és Baja Ferenc 2018-ban
Hirdetés

A Magyar Nemzet információi szerint Fuzik Zsolt azután kezdett beszélni – az enyhébb büntetés reményében –, hogy vádalkut kötött a nyomozó hatósággal, amely korábban bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással gyanúsította meg. A férfi vállalta a hazugságvizsgálatot, amely azt támasztotta alá, hogy elmondottak fedik a valóságot.

A Magyar Nemzet birtokába került vallomásrészletekből kiderült, hogy a szocialista Baja Ferenc is busásan részesült vesztegetési pénzekből, amelyeket Fuzik Zsolt adott át a SYS IT Services Kft. képviseletében.

A napilap, felidézve Baja pályáját, úgy fogalmaz, az MSZP igazi veteránjának számít. A jelenleg 66 éves politikus húsz éven át, 1994 és 2014 között szocialista országgyűlési képviselő volt. A Horn-kormány idején környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter, 2002 és 2010 között pedig a Miniszterelnöki Hivatalban tevékenykedett államtitkárként, ahol különböző területek tartoztak hozzá, többek között az informatikai projekteket felügyelte. Horn Gyulát követően Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon is fontos feladatokat bízott rá.

A vallomás szerint Baja Ferenc még 2019 májusában vagy júniusában egy közvetítőn keresztül kereste meg Fuzik Zsoltot. A Magyar Nemzet úgy tudja, az MSZP-s politikus szeretett volna megállapodást kötni arra az esetre, ha Karácsony Gergely lesz a főpolgármester és ha a SYS IT megnyeri a BKV Zrt. informatikai rendszereinek üzemeltetésére kiírt közbeszerzést. Baja azt mondta, ebben az esetben majd vele kell egyeztetni az informatikai projektek kapcsán.

Baja akkor jelentkezett újra, amikor Karácsony Gergely megnyerte a választást, ekkor harmincmillió forintot kért magának, és vállalta, hogy két évig nem bolygatja meg a SYS IT Services Kft. BKV-s szerződését.

Korábban írtuk

– Baja említette, hogy jóban van a főpolgármesterrel és felhatalmazása van arra, hogy informatikai kérdésekről tárgyaljon. Említette azt is, hogy Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes támogatását élvezi, aki fontos személy, mivel arról hozhat döntéseket, hogy milyen projekteket támogassanak és honnan vonjanak el pénzt – fogalmazott Fuzik.

Hozzátette: Baja Ferenc egyszer mutatott neki egy papírt, amelyen a főpolgármester aláírása szerepelt, illetve az, hogy informatikai főtanácsadó lett a fővárosnál. 

A harmincmillió forintnyi vesztegetési pénzt én adtam át neki a Várkert Bazárnál található kis parkban – mondta Fuzik a nyomozóknak.

Fuzik arról is beszélt, Baja Ferenccel találkozott a Tabáni Tenisz Centerben, valamint a Markó utcai Pilot Caféban is, de ezeken a helyeken nem adott át pénzt. A politikussal rendszeresen egyeztettek, majd egy idő után felmerült, hogy Baja rendszeres havi juttatást szeretne kapni és kérte, hogy találjanak egy erre megfelelő szerződést.

– Azt mondta, havi 2-3 millió forintra van szüksége – idézte fel a történteket a Magyar Nemzet információi szerint Fuzik, aki úgy gondolta, a BKV-s pénztárgépek üzemeltetéséből kigazdálkodható az összeg, de a BKK vezetése akkor ezt a területet éppen magához akarta vonni.

Baja Ferencnek azonban ezt sikerült megakadályozni, de a havi vesztegetési pénzek végül nem érkeztek meg az MSZP-s politikushoz. Fuzik Zsolt szerint Baja azt tervezte, hogy felvásárolja a SYS IT Services Kft-t, azonban egy másik befektető megelőzte. A cégeladásról szóló tárgyalások megindulása után Baja nem kereste többé Fuzikot, aki a nyomozóknak elmondta, a harmincmillió forintos vesztegetési pénzt a Wind IP 21 Kft.-nél kiállított fiktív számlákból fedezték.

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható.

Fotó: MTI/Illyés Tibor, archív
Horváth Csaba és Molnár Zsolt

Dagad a baloldali botrány

Baja Ferenc mellett még három baloldali politikust is érintett a múlt héten kirobbant korrupciós botrány. Zugló polgármestere, Horváth Csaba és a városrészben szintén nagyon meghatározó Tóth Csaba mellett a múlt héten véglegesített Gyurcsány-listán előkelő helyen szereplő Molnár Zsolt neve is szerepel Fuzik Zsolt gyanúsítotti vallomásában.

Mint ismert, múlt szerdán robbant a bomba: az Origo számolt be először arról, hogy információi szerint nyomozók ébresztették Horváth Csaba zuglói polgármestert. Közleményében a baloldali politikus később elismerte a házkutatás tényét, de ártatlanságát hangsúlyozva politikai indíttatásúnak nevezte a botrányt. Közölte azt is, korrupcióval való gyanúsítása miatt panasszal élt.

A hatóságok részéről is hamarosan megérkezett a hivatalos megerősítés: a Központi Nyomozó Főügyészség ugyanaznap délután arról tájékoztatta az MTI-t, hogy korrupciós bűncselekmények miatt gyanúsított a zuglói polgármester és egy volt helyi politikus. Közleményükben azt írták: a KNYF befolyással való üzérkedés bűntette és más bűncselekmény miatt folytat nyomozást, amelyben a zuglói fizetős parkolási rendszerrel kapcsolatos visszaéléseket vizsgálja. A nyomozó főügyészség – a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda közreműködésével – éppen ezért több helyszínen, köztük a zuglói önkormányzat épületében kutatásokat és lefoglalásokat végzett, ezután hallgatta ki gyanúsítottként a kerületi polgármestert és a másik politikust.

Az ügyészség közölte: a megalapozott gyanú lényege szerint 2016-ban a jelenlegi polgármester – aki akkor a Fővárosi Közgyűlés tagja volt – társával Zuglóban a tervezett fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére keresett egy gazdasági társaságot, amelytől a nyereségük felére tartottak igényt. Ezenkívül 2017 szeptemberében egy helyi politikus azzal kereste meg ugyanezt a céget, hogy havi hárommillió forintért cserében nem fogja a befolyását a vállalkozás ellenében érvényesíteni az ügyben – írták. Hozzátették: a gyanúsított legalább három alkalommal vett át alkalmanként hárommillió forint készpénzt.

A Magyar Nemzet ezután megszerezte Fuzik Zsolt terjedelmes gyanúsítotti vallomásának egyes részleteit. A lap szerint a férfi, aki 2021 őszén vádalkut köthetett a nyomozókkal, fontos információkat osztott meg a Horváth Csabát is érintő korrupciós ügyben. A vallomásból részletes kép bontakozik ki arról, hogy ki mikor hol és mennyi vesztegetési pénzt kaphatott. A férfi ráadásul vállalta a hazugságvizsgálatot is, a poligráf szerint igazat mondott, amikor a vesztegetésekről vallott. Vallomása szerint Fuzik Zsolt 2017 és 2019 között minimum 250 millió forintot adott át az MSZP-s politikusoknak, illetve az is kiderült, hogy a három alkalommal további hárommillió forintot kérő helyi politikus szintén Horváth Csaba polgármester lehet.

A pénzek átadásáról a lap szerint Fuzik így vallott: „Mind a kettőjüknek személyesen én adtam át a pénzt készpénzben” – mondta Horváth Csabáról és társáról, hozzátéve, biztos abban, hogy a pénzek átadásában senki más nem vett részt rajta kívül. Fuzik azt is elmondta a nyomozó hatóságoknak, hogy a vesztegetési pénzt a SIS Parking Kft. hamis számlák beállításával gazdálkodta ki.

„Ez a folyamat 2019 őszén ért véget, eddig az időpontig […] Horváth Csabának 3-4 alkalommal adtam át összesen kb. 10-12 millió forintot. Horváth Csaba autóval a Kálvin tér közelében, a Múzeum utcában levő Café Company kávéházhoz jött, ott adtam át neki a pénzt. Azt is mondta, hogy ha főpolgármester lesz, akkor ezt külön is viszonozni fogja, hogy azon felül is adtam neki pénzt, ami az alapmegállapodás volt” – mondta Fuzik a hatóságoknak. Ezt a hárommilliós összeget végül csupán néhány hónapig vehette át a jelenlegi XIV. kerületi polgármester, ugyanis Zuglóban bevezették a hétvégi ingyenes parkolást, emiatt pedig a társaság bevétele jelentősen csökkent.

Pénteken aztán befolyással üzérkedés és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő nyomozás eredményeként Polt Péter legfőbb ügyész indítványt tett az Országgyűlés elnökénél Tóth Csaba MSZP-s országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére. Ezzel beigazolódtak azok a korábbi sajtóértesülések, hogy Horváth Csabán kívül más szocialista politikus is érintett a korrupciós ügyben. Közleményükben azt írták, megalapozott gyanú merült fel arra, hogy Tóth Csaba országgyűlési képviselő 2016-ban Horváth Csabával Zuglóban a tervezett fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére keresett egy gazdasági társaságot, amelytől a nyereségük felére tartottak igényt. „Tóth Csaba cselekménye vesztegetés látszatát keltve üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntette megalapozott gyanúját kelti” – tették hozzá.

Fuzik Zsolt a Magyar Nemzet birtokába jutott gyanúsítotti vallomása szerint 2009 óta ismerte Horváth Csabát, amikor ő a BKV informatikai igazgatója, Horváth pedig főpolgármester-helyettes volt. A zuglói parkolási szerződésről 2016-ban kezdtek tárgyalni, Horváth Csaba ekkor mutatta be Tóth Csabának Fuzikot, a társaság a budai Rózsakert Bevásárlóközpontban találkozott először. A két szocialista politikus Fuzik Zsoltnak azt ajánlotta, hogy az általa képviselt SIS Parking Kft. akkor nyerheti meg a zuglói parkolásüzemeltetési munkákat, ha a cég a profit felét visszaosztja. „Elhangzott ezen a megbeszélésen, hogy a kiírás a mi instrukciónk alapján, az általunk átadott műszaki anyagokkal és gazdasági feltételekkel történik meg” – mondta állítólag.

A Magyar Nemzet azt írta, hogy a SIS Parking Kft. végül két szerződést nyert el Zuglóban. Az egyik szerint a cég 2017 és 2019 júliusa között karbantartotta, tisztította és kiürítette az automatákat, valamint szállította az összegyűlt pénzt. A másik megállapodás pedig egy parkolási szoftvert üzemeltetésére vonatkozott.

Fuzik Zsolt szerint Horváth Csaba elintézte, hogy SIS Parking által kibocsátott számlák mindig időre ki legyenek fizetve, emellett más nehézségek „elsimításában” is segített. Horváth Csaba állítólag azt is ígérte, segít majd elintézni a Fővárosi Önkormányzatnál a parkolási övezet kiterjesztését. Az ügyészek azon kérdésére, hogy Tóth Csaba miben nyújtott segítséget, Fuzik a Magyar Nemzet birtokába jutott vallomás szerint úgy válaszolt: „Látszott, Tóthnak komoly befolyása van az önkormányzatnál.”

„Számomra teljesen egyértelmű volt, hogy amit ő mond, az úgy is történik” – emelte ki. Ebben az időszakban egyébként még Karácsony Gergely volt Zugló polgármestere.

Itt azonban még nem állt meg a történet. Hétfőn a Magyar Nemzet ugyanis arról írt, hogy a birtokukba jutott kihallgatási jegyzőkönyv szerint Horváth Csabán és Tóth Csabán kívül egy harmadik szocialista politikus, nevezetesen Molnár Zsolt is kaphatott vesztegetési pénzeket Fuzik Zsolttól. Az MSZP-s honatya, aki előkelő helyen szerepel a múlt héten véglegesített Gyurcsány-listán, az iratok szerint 40 millió forintot vett át a budapesti Olimpia parkban.

Fuzik Zsolt – akire a Magyar Nemzet cikke szerint főnökei a piszkos munkát, például a vesztegetési pénzek átadását bízták más feladatok mellett – nem kizárólag Zuglóban „dolgozott”, a SYS IT Services fővárosi pályázatába is bevonták. A cég 2019 nyarán nyert el egy jelentős közbeszerzést, amely alapján két éven keresztül működtethették – milliárdokért – a BKV informatikai rendszereit. Ebben az ügyben bukkant fel Molnár Zsolt és társa, akik a pályázat beadása előtt keresték fel a SYS IT-t azzal, hogy „nem támadják meg a szerződést”, ha fizetnek nekik. Molnár állítólag 40 millió forintot kért, míg társa 30 milliót, és a megállapodás szerint a „díj” két évre szólt.

A vallomás szerint Molnár Zsolt kezdetben bizalmatlan volt Fuzikkal szemben, a pénzátadást ezért egy közös ismerősük, Z. Zs. segítségével akarták lebonyolítani, ám a tervezett találkozók meghiúsultak. Így aztán később az MSZP-s országgyűlési képviselő maga jelentkezett Fuzik Zsoltnál.

„2019 második felében 40 millió forint vesztegetési pénzt adtam át Molnár Zsolt országgyűlési képviselőnek” – jelentette ki a Magyar Nemzet szerint vallomásában Fuzik Zsolt. A pénz átadásának a körülményeiről elmondta, Molnárral 2019. augusztus 6-án délelőtt 10 órakor találkoztak a Casa Bianca étterem előtt az V. kerületben, ahonnan az Olimpia parkba sétáltak. Fuzik a pénzt egy fekete bőr Hugo Boss irattáskában vitte magával. A parkban leültek egy padra, majd odaadta a politikusnak a táskát, aki megköszönte és azt mondta: „rendben vagyunk”. Fuzik Zsolt vallomásában azt is megemlítette, hogy a táskát később nem kapta vissza…

Molnár egyébként még ezen részletek napvilágra kerülése előtt közölte az ATV műsorában, hogy valóban találkozott Fuzik Zsolttal és egy padon ülve beszélgettek az Olimpia parkban, de tagadta, hogy pénzt vett volna át a férfitól…