Lapinformációk szerint az október 23-i esti rendezvényeken akarták távirányítással működésbe hozni azokat a házilag készített bombákat, amelyeket a Nyugati téren egy autó csomagtartójában találtak a rendőrök. A gépkocsi tulajdonosa egy volt válogatott cselgáncsozó. A nyomozók bombakészítésre alkalmas eszközöket találtak abban az angyalföldi autószerelő műhelyben is, ahol a volt sportoló dolgozott.

Több variáció van arra, hogy hol használták volna fel a bombákat. A Népszabadság értesülése szerint az eredeti terv az volt, hogy a lövedékeket a zavargások közben robbantják fel. Ha ez nem sikerül, akkor a „B terv” szerint a WestEnd előtt léptek volna működésbe a szerkezetek. A házi készítésű bombák töltetét szabvány pirotechnikai eszközökből állították össze. Egy kézigránáthoz hasonlóan akár több 10 méteres körben képesek lettek volna a pusztításra – közölte még tegnap Kiss Imre, a Készenléti Rendőrség tűzszerészeti parancsnoka.

A rendőrség még csütörtökön elfogta azt a 33 éves férfit, akinek az autójában megtalálták a bombákat. Az ORFK tájékoztatása szerint személye egyértelműen köthető szélsőséges csoportok tevékenységéhez. A férfi őrizetben van, egyelőre mindent tagad. Sajtóhírek szerint ugyanakkor a rendőrség által T.K. monogrammal azonosított férfi korábban válogatott cselgáncsozó volt. Sőt, hazánkat a magyar bajnokként Sydneyben, az olimpián is képviselte. A napilapokban megjelent híreket az MR1-Kossuth Rádiónak a nyomozás érdekeire hivatkozva egyelőre nem kommentálta a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője. A férfi lakásán még csütörtökön házkutatást tartottak a rendőrök, és az autóban lefoglalt szerkezetekhez hasonló eszközöket találtak, de előkerültek olyan rajzok is, amelyek házilagos készítésű bomba gyártásához nyújtottak segítséget. Az NNI most azt is vizsgálja, kikkel állhatott kapcsolatban a férfi.

(MR)