Egyél halat, finom falat!
A horgászok örömére, a halászok és a vendéglátósok bosszúságára országszerte megszűnik a kereskedelmi halászat 2016-tól, az étkezési célú haltermelés az e célból létesített halgazdaságok feladata lesz egy áprilisi törvénymódosítás nyomán.A horgászok örömére, a halászok és a vendéglátósok bosszúságára országszerte megszűnik a kereskedelmi halászat 2016-tól, az étkezési célú haltermelés az e célból létesített halgazdaságok feladata lesz egy áprilisi törvénymódosítás nyomán. Bár a magyar gasztronómiából így szükségszerűen eltűnik a balatoni hal, a magyar halgazdálkodás egésze új alapokra kerül.
Már 2013 végén is nagy vihart kavart balatoni vendéglátós körökben, hogy Fazekas Sándor szakminiszter leállította a halászatot a magyar tengeren. Az akkori vidékfejlesztési tárca deklaráltan a horgászatot kívánta előnyben részesíteni. A halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013. évi CII. törvénynek a Földművelésügyi Minisztérium által előterjesztett és az Országgyűlés által megszavazott módosítása csupán országos szinten kiterjesztette az új felfogást, amely ellen ugyan erős érvként hozható fel, hogy a horgászat minden szépsége mellett csupán hobbi, míg a halászat embereknek ad megélhetést, ám legalább ilyen erős érv természetes vizeink, kiemelten a Balaton őshonos halállományának jelentős csökkenése.
Még az 1980-as években is 20-22 ezer tonna volt a tó átlagos halmennyisége. Mára ez mintegy 15 ezer tonnára csökkent, a XX. század első felében föllelhető körülbelül 40 őshonos fajból pedig 22-24 faj marad, és ezeknek is csak egy része képes az önfenntartásra. Ennek fő oka azonban nem a halászat (hiszen ezt a mesterséget évezredeken át űzték a Balatonon), hanem a vízpart beépítése, a téridegen, ikra- és ivadékpusztító halfajok (például az angolna) betelepítése, a természetes ívóhelyek és a táplálék lecsökkenése. A fürdőturizmus számára kívánatos tiszta víz ugyanis táplálékforrás-hiányt jelent a halak számára.
Ami nem balatoni
A tény azonban akkor is az, hogy a Balatonban, de számos más hazai élővízben is többé-kevésbé azonos folyamatok zajlottak az elmúlt évtizedekben. Ezek nyomán ma már átgondolt halgazdálkodásra van szükség, amihez hozzátartozik a nagyüzemi halászat korlátozása is. Hogy a teljes tiltás jó megoldás-e, azt csak évek múltán lehet a maga teljességében megítélni. A kommunizmus uniformizáló, hamisítástól sem visszariadó menzakonyhájától tudatos építkezéssel távolodó, valódi hagyományokra építkezve megújuló magyar gasztronómia számára biztosan kedvezőtlen például az a fejlemény, hogy történelemmé válik az étlapokon a balatoni fogas – hiszen az a hal, ami nem legnagyobb állóvizünkből származik, fogalmilag nem balatoni hal.
Kardos Gábor, a Balatoni Kör elnöke márciusban arról írt (Hatalmas hiba a balatoni halászat leállítása, Index.hu, 2015. március 24.), hogy a piac mennyiségileg és minőségileg is egyenletes ellátása friss hallal csak halászattal oldható meg, és arra is felhívta a figyelmet, hogy ez a hivatás a kulturális örökség része is. És bár a Földművelésügyi Minisztérium egyik közleményében leszögezte, hogy „nem a halászat vagy a halászati módszerek teljes megszüntetéséről van szó, hanem kifejezetten a kereskedelmi célú halászati tevékenység felhagyásáról (…) a »hivatásos« halászok tudásával és eszközparkjával végezhető ökológiai szelektív halászati tevékenységre, valamint időszakosan a halmentésre a továbbiakban is szükség lesz a természetes vizeken”, végső soron tény, hogy a minőségi gasztronómia egyik legfontosabb alapelve, a lokalitás, vagyis a helyi alapanyag a magyar tenger esetében – márpedig a Balaton konkrét márkanév – nem lesz elérhető. (Egyébként megfelelő értékesítő hálózat híján eddig is nagy nehézségekbe ütközött valóban balatoni halat beszerezni.)
Vannak tehát megfontolandó árnyoldalai a szaktárca döntésének. Vitathatatlan előrelépés viszont, hogy az évtizedekig kissé háttérbe szorított halgazdálkodás a maga teljességében fontossá vált. Ez azért is maximálisan indokolt, mert noha az egykor igen jelentős magyar halfogyasztás az Európai Unió 22 kilogrammos átlagával szemben mindössze 4,4 kilogramm évente, Magyarország ma is jelentős szerepet játszik a kontinens édesvízi haltermelésében, és ez a jövőben még inkább így lesz, hiszen az EU-ban fogyasztott halmennyiség 65 százaléka (többek között a minősíthetetlen körülmények között tenyésztett hírhedt pangasius) a közösségen kívülről származik, ezért Brüsszel feltett szándéka ezen arány 40 százalékra csökkentése.
Ennek érdekében az EU 2030-ra 136 ezer tonna növekedéssel 480 ezer tonnára akarja feltornászni a haltermelést, ami az édesvízi akvakultúra nagy arányú felértékelődését jelenti. Különösen hazánkban, ahol az évi összesen 14-16 ezer tonnás haltermelés 85-88 százaléka már ma is tógazdaságokból származik. Ennek tükrében pedig már nem is tűnik olyan drasztikus lépésnek az élővízi kereskedelmi halászat leállítása, még ha speciálisan a Balaton esetében akár enyhítő módosításokat is érdemes lenne fontolóra venni.
Lemaradtunk
A cél mindenesetre a halgazdálkodás föllendítése, aminek kereteit az Európai Unió vonatkozó irányelveihez igazodó, jelenleg is alakuló, társadalmi vitára bocsátott Magyar Halgazdálkodási Operatív Program jelöli ki, elsősorban a halastavak és a halfeldolgozás fejlesztésére fókuszálva.
A programban foglaltak szerint a halgazdálkodás legfontosabb feladata egészséges, kiváló minőségű hal és haltermék biztosítása a hazai és a külföldi fogyasztók számára. Éspedig oly módon, hogy – célzott támogatással – az ágazat hozzájáruljon az egészséges életmód, a tudatos táplálkozás, az ökoturizmus és a környezetvédelem elterjedéséhez, és mindezel a vidék népességmegtartó képességének növeléséhez. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai azt mutatják, hogy ma a teljes hazai halgazdálkodás az agrárium mintegy 0,34 százalékát teszi ki, ami igen alacsonynak mondható. Ezért, miképp a program rávilágít, létfontosságú a korszerű, a természeti erőforrásokat megújító technológia alkalmazása természetvédelmi, vízgazdálkodási és társadalmi szempontból egyaránt.
Ma nagyságrendileg közel 40 ezer hektár területet tartanak nyilván halastó művelési ágban. Ebből nem egészen 30 ezer hektár üzemel a valóságban, a halnevelés pedig meghatározó részben extenzív, vagyis természetes, „rideg” körülmények között történik. Ezt egyesek technikai lemaradásnak tartják, ugyanakkor komoly versenyelőnyt jelent az agrokemikáliáktól való mentesség. E hagyományos módszer mellett léteznek úgynevezett precíziós, magas termelési intenzitású, tervezett-irányított haltermelési technológiák is, felhasználva például a termálvizet.
A természetes élővizekből valamivel több, mint 141 ezer hektárt hasznosítanak halgazdálkodásra, ezen területekről évente mintegy 7000 tonna zsákmány kerül ki, ennek 70 százalékát a horgászok fogják ki. (Vagyis a halállományt nem a halászok, hanem sokkal inkább a pecások ritkítják, így az ökológiai szempontok nem feltétlenül indokolják a halászat megszüntetését.)
A hazai haltermelés valamivel kevesebb, mint harmada, az élő halat és a feldolgozott termékeket összesen számolva, évente mintegy 4,5 ezer tonna a hazai piacon kerül forgalomba, nagyobb része külhonban talál vevőre. Ugyanakkor a közel 20 ezer tonnás éves import meghaladja az összes hazai termelést, vagyis a mérleg kedvezőtlen. Még meglepőbb, hogy a feldolgozott hazai halmennyiség hozzávetőlegesen felét a nem őshonos, Magyarországra csak az 1980-as évek második felében betelepített afrikai harcsa adja, mintegy 20 százalék az ugyancsak nem őshonos busák aránya, és csak a maradékon osztozik a ponty, illetve a többi halfaj. Ez, valamint a halászlékockák és társaik népszerűsége jól jelzi a magyar halgazdálkodás és a hazai halgasztronómia deformálódását, miközben még mindig nem biztosított az egyenletesen magas minőségű élő- és frisshal-termékek országos szintű jelenléte. Mindemellett az étkezési célú hazai haltermelés közel 85 százalékát az Alföld, valamint a Dél-Dunántúl adja, az egyéni gazdaságok mindössze az összes halastó nagyjából 4,5 százalékán tevékenykednek, és ami a legmegdöbbentőbb, az egész akvakultúra-ágazatban mindössze nem egészen 1500 ember dolgozik, ők is javarészt a nyugdíjkorhatárhoz közelítenek.
Váltás és innováció
Bőven van tehát behoznivaló a magyar halgazdálkodásban. A Magyar Halgazdálkodási Operatív Program ezért célul tűzi ki fiatal halász vállalkozók támogatását, illetve a már működők termelési feltételeinek fejlesztését. A társadalmi vitára bocsátott dokumentum leszögezi, hogy „a halgazdálkodás, a mezőgazdaság, a környezet- és a természetvédelem, valamint a vidék szorosan egymásra utalt területek, mindamellett, hogy a vidéki térség és benne a halastó a termelés színhelye, és egyben biológiai és társadalmi élettér is. Az ágazat küldetését felvállalva a bevételi profiljukat diverzifikáló gazdaságok a termelési funkción túl el tudják látni a természeti értékek fenntartását és fejlesztését, az extenzíven művelt kultúrtáj ápolását, a halászati hagyományok megőrzését, valamint a rekreációs (horgászat, vizes élőhelyekre alapozott turizmus) igények kiszolgálását.”
Tehát a program összetett, integrált rendszerben gondolkodik, és ez már önmagában is nagy előrelépés az elmúlt évtizedek széttagolt, gyakran inkoherens megközelítéseihez viszonyítva. Az új szemléletű gazdálkodás fellendülését segítheti, hogy idén számos, korábban kötött hosszú távú vízhaszonbérleti szerződés jár le, s az így felszabaduló vízterületeket már a módosított felfogás szerinti haltermelés szolgálatába lehet állítani. Stratégiai cél a magyar polgárok „nyomon követett, élelmiszer-biztonság szempontjából megfelelő, megfizethető, nagy választékbőségű, magasan feldolgozott és legalább ötven százalékban hazai eredetű haltermékekkel való ellátása, a haltermékek nagyobb arányú megjelenése a közétkeztetésben, a halgazdálkodásban dolgozó vállalkozások és alkalmazottaik hosszú távú megélhetése, mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése (…) az innovatív módszerek feltárása és elterjesztése a kutatók és termelők együttműködésének erősítésével, valamint a hálózatosodás segítségével. A természetes vizek hal-biodiverzitásának megőrzése és az őshonos halállomány mennyiségi növelése a telepítési nagyságig akvakultúrában szaporított és nevelt egyedekkel (…) a tengeri halászat korlátozásából eredő európai uniós importfüggőség csökkentése édesvízi akvakultúrában nevelt hagyományos és a termelésbe bevont perspektivikus halfajok közösségen belüli más tagállamok részére történő szállításával (…) a halfogyasztás rétegszélesítése érdekében a csökkentett szálka tartalmú, illetve szálkamentes haltermékek közétkeztetésben való felhasználásának erősítése (…) a kornak megfelelő és innovatív technológiát alkalmazó magas feldolgozottsági fokú termékeket is előállító halfeldolgozók erősítése.”
Tegyük hozzá, a halfogyasztás föllendítéséhez a magyar társadalom átfogó szemléletváltására, étkezési kultúrájának felfrissítésére, helyreállítására is szükség van. Dokumentumok bizonyítják, hogy hazánkban még a XVIII. században is legalább ötven különböző halfajtát tartott számon a magyar konyhaművészet, s ezeket száznál is többféle módon készítették el. Ez a tudás mára elveszett, de az írott források felhasználásával jó eséllyel rekonstruáható és a hagyományok alapján korszerűsíthető. Vagyis végső soron kulturális örökségről, önazonosságunk egy darabjának innovatív helyreállításáról kell beszélnünk. A magyar halgazdálkodás megújítása ezt a célt szolgálja.
Ágoston Balázs