A rendőrség honlapján megjelent közlemény szerint a szakértői vélemények azt bizonyítják, hogy lefoglalták az összes lőfegyvert, amelyet a romagyilkosságok elkövetői a helyszínen használtak. Ezek között van egy egycsövű és két kétcsövű sörétes, valamint egy golyós puska.

Mint azt az NNI közleményébén írják, a fegyverek a három tettessel egyértelműen összekapcsolhatók, mert azokon több gyanúsított DNS-e is megtalálható. Három tettes kétséget kizáróan összekapcsolható több helyszínnel, mert DNS-nyomaikat megtalálták különböző, helyszíneken hátramaradt tárgyakon. A szakértői véleményeken felül nagy számú személyi és tárgyi bizonyíték is az NNI rendelkezésére áll, amelyek összességében elegendőek egyes bűncselekmények és a gyanúsítottak tevékenységének rekonstruálásához.

A bizonyítékok alapján az NNI közlése szerint négy ember gyanúsítható azzal, hogy részt vett a romák elleni bűncselekmény-sorozatban: hárman tettesként, egyvalaki pedig segítőként. Közülük kettőt 9, illetve 8 bűncselekménnyel, egyet 3 bűncselekménnyel gyanúsítottak meg tettesként, további egy ember a gyanú szerint a Tiszalökön 2009. április 22-én elkövetett emberölésben nyújtott segítséget két társának.

Az NNI kilenc súlyos bűncselekmény ügyében folytat eljárást: 2008. július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, valamint az idén február 23-án Tatárszentgyörgyön, április 22-én Tiszalökön, augusztus 3-án Kislétán támadtak romákra. A kislétai és a tiszalöki bűncselekményben egy-egy ember halt meg, Nagycsécsen és Tatárszentgyörgyön ketten-ketten vesztették életüket.

(nol.hu)