Hirdetés

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora volt Velkovics Vilmos műsorvezető vendége, Magyarország élőben című műsorban.

Az Egyesült Államokban, Angliában, Izraelben és Ausztráliában nagy számú várandós édesanyát is bevontak a vakcináció folyamatába. Ezekben az országokban azóta is oltják a kismamákat is.

Merkely Béla elmondta, a koronavírus-oltások alkalmazási előiratában általában az szerepel, hogy csak nagyon megfontolt esetben adhatók kismamának. Több országban már elkezdték beoltani a terhes nőket, az eddigi külföldi tapasztalatok pedig azt mutatják, bizonyos vakcinák esetében igazolható, hogy biztosan nem károsak a várandósokra.

Már Magyarországon is volt rá precedens, hogy kismamákat oltottak be valamely erre megfelelő vakcinával. Olyan mértékű a járvány terjedése, hogy sajnos egyéb esetben nagyon nehezen elkerülhető, hogy ők is megfertőződjenek.

Korábban írtuk

Egyértelműen kimutatható a vakcina előnye a vírussal szemben, kismamák esetében is – hangsúlyozta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.

A gyermekekre a vírus önmagában nem közvetlenül, hanem közvetetten hat, vagyis az édesanya szervezetét, főleg tüdejét támadja meg, ami a gyermekre is és fejlődésére is hatással van. Fontos tehát, hogy összességében a vakcina bármely fázisban sokkal előnyösebb, mint a vírus esetleges kockázata.

Jelenleg körülbelül 80 ezer kismama van Magyarországon, a harmadik hullámban napi 20 új fertőzött valószínűsíthető. A rektor cáfolta, hogy a terhesek esetében súlyosabb lefolyású lenne a betegség és azt is elmondta, a magzatot nem fertőzi meg a vírus.