A Szabadelvű Polgári Egyesületet (SZPE) egyelőre egy héttagú elnökség vezeti. Tagjai: Ara-Kovács Attila, Hankó Faragó Miklós, Litván Györgyné, Sándor Klára, Subasicz Éva, Világosi Gábor, Wittinghof Tamás. Nem tagja az egyesület vezetőségének néhány alapító: Magyar Bálint országgyűlési képviselő – úgy tudjuk, az SZPE spiritusz rektora –, valamint a frakció egykori tagjai közül Bálint György, Juhász Pál és ifj. Rajk László.

Az egyesület meglehetősen konspiratív körülmények között, nem csekély ködösítéssel jött létre. A tanácskozásról rövid időre távozó Hankó Faragó Miklós nem volt hajlandó nyilatkozni. Wittinghof Tamás, az SZDSZ-ből nemrég kilépett budaörsi polgármester arra a kérdésre, hogy az SZPE a későbbiekben párttá alakulhat-e, úgy felelt: „Minden elképzelhető, erről én most nem találgatnék.”

Jóval közlékenyebb volt Juhász Pál, volt SZDSZ-es országgyűlési képviselő, a párt egykori mezőgazdasági szakpolitikusa. Tagadta, hogy az SZDSZ-szel akarnának rivalizálni. „A közvélemény-kutatások szerint a liberális értékeket vallók a lakosság jó tizenöt százalékát teszik ki. Őket pártszerű keretek között nehéz megközelíteni, klubszerű keretek közt talán sikerül” – fejtette ki Juhász. „Azok a volt vagy jelenlegi SZDSZ-tagok alapították az egyesületet, akik az SZDSZ eredeti értékeit fontosnak tarják” – tette hozzá. Arra a fölvetésre, hogy az eredeti SZDSZ-en belül az akkor még jobboldali Tamás Gáspár Miklós vagy a baloldali Solt Ottília által képviselt értékek kevéssé kompatibilisek egymással, Juhász úgy reagált: „ez egy mesterséges szembeállítás”.

A HVG Magyar Bálinttól is azt szerette volna megtudni, hogy párttá alakulhat-e az SZPE. A volt oktatási miniszter annyit mondott: „Ezt nem tudni.” Ő is cáfolta, hogy a Retkes Attila vezette SZDSZ-nek konkurenciája volna az egyesület, „semmi közünk a mostani SZDSZ-hez, sem negatív, sem pozitív értelemben”.

Rögtönzött sajtótájékoztatóján Sándor Klára a hvg.hu kérdésére azt mondta: nem az SZDSZ-hez képest akarják meghatározni az SZPE-t. „Nem egy második SZDSZ-t kívántunk létrehozni.” Megerősítette a Juhász Pál által elmondottakat, miszerint „egy szociáldemokrata és mérsékelt konzervatív irányba is nyitott szervezet alakult”. Hogy lesz-e belőle párt, „arra az idő és a magyar társadalom fog válaszolni: nem zárjuk ki, de ez most egy egyesület”. Szerinte akárcsak húsz éve az SZDSZ-ben, úgy most az SZPE-ben is megférnek egymás mellett a szociáldemokrata és a konzervatív nézetek, „hiszen hasonló helyzetben vagyunk, mint húsz éve, minden demokrata erőre szükség van”. Arra a fölvetésre, hogy kilép-e akár az SZDSZ-frakcióból, akár a pártból, Sándor Klára úgy reagált: „nem tartom ma aktuálisnak ezt a kérdést”. A lap a szegedi képviselőnőtől még annyit tudott meg, hogy hétfő délután ülésezik az SZPE elnöksége és eldönti, hogy választanak-e elnököt, alelnököt, ügyvezető elnököt vagy sem.

Az egyesület alapításáról szóló sajtóközlemény szerint az SZPE-t harmincnyolcan alapították, többek közt Ara-Kovács Attila, Bálint György, Fodor Tamás, Hankó Faragó Miklós, Juhász Pál, Kuncze Gábor, Litván Györgyné, Magyar Bálint, Rajk László, Sándor Klára, Szalay László, Török Gusztáv Andor, Világosi Gábor és Wittinghof Tamás.

Ideológiai bilincsektől megszabadulva

„Sokan vagyunk, akiknek a felelősség, biztonság, méltóság, tisztesség, józanság, mérték, tudás, belátás, elfogadás, együttérzés nem egyszerű szavak, naponta megélt kötelezettség egy értékrend mellett. Sokan vagyunk, akik ma Magyarországon úgy érezzük, a polgári értékrendnek nincs ma Magyarországon megfelelő képviselete” – egyebek mellett ez olvasható az SZPE közleményében.

„A Szabadelvű Polgári Egyesület meg akar szabadulni azoktól az ideológiai béklyóktól, amelyek a 21. századra dogmává silányultak: az értelmes vitát, a megegyezést és a társadalmi kiegyezést tartja fontosnak. Az elharapózó félelemkeltés, erőszak és gyűlölet ellen minden demokratával kész a szövetségre: mérsékelt konzervatívval és szociáldemokratával egyaránt. Célja a kiegyensúlyozott, jómódú, derűs és európai – azaz polgári – Magyarország megteremtése” – zárul a sajtóközlemény.

Az SZDSZ-frakció egyik, a hvg.hu-nak név nélkül nyilatkozó tagja szerint „valójában a SZPE tagjai egy pártot alapítottak, amelyet tudatosan nem pártnak, hanem egyesületnek neveznek, mert így a kezdeményezés több alapítója az SZDSZ-frakció tagja maradhat, miközben az SZDSZ-ből kilépettekkel – például Wittinghof Tamással – együtt már régóta nem az SZDSZ parlamenti bejutásáért vagy megmaradásáért dolgoznak, ellenkezőleg”. Az illető hozzátette: „ha az SZPE országgyűlési képviselő alapítói kilépnének az SZDSZ-frakcióból, akkor nemcsak parlamenti tisztségeiket veszítenék el – Világosi Gábor például a parlamenti alelnökséget –, hanem Kóka Jánosnak is megszűnne a többsége a frakcióban és másnap már nem lenne frakcióvezető”.

(hvg.hu)