Fotó: MTI/Balázs Attila
Bige László, a Bige Holding Csoport tulajdonosa Nyíregyházán 2014. december 23-án.
Hirdetés

Két másik vállalkozással együtt 14,1 milliárd forintra büntette a Gazdasági Versenyhivatal a Bige László-féle Nitrogénművek-cégcsoporthoz tartozó hat céget, amiért hét éven át jogsértő módon megszabták viszonteladóiknak, hogy milyen áron és kiknek értékesíthetik termékeiket, emellett éves minimumvásárlást és kizárólagosságot írtak elő partnereiknek, megakadályozva, hogy külföldről esetleg olcsóbban jussanak hasonló termékekhez. Mindemellett a cégcsoport partnereivel együtt felosztotta a piacot.

A Bige-féle Nitrogéművek Zrt. Magyarország egyetlen műtrágyagyára. A baloldali oligarcha 2002-ben szerezte meg a Péti Nitrogénműveket, 2009 óta pedig monopolhelyzetben van a Bige Holding, amely Bige Lászlót a Forbes magazin szerint Magyarország 12. leggazdagabb emberévé emelte. Mivel ez a cég állítja elő a hazai műtrágyaszükséglet közel 60 százalékát, a meghirdetett verseny- és importkorlátozó magatartás döntően befolyásolta a hazai piacot és így a földművelés költségeit, áttételesen az élelmiszerárakat.

A vesztegetés és hűtlen kezelés miatt jelenleg vádemelés alatt álló baloldali oli­garcha nemrég nyilvánosan bejelentette, hogy finanszírozni fogja a baloldal, különösen Márki-Zay Péter választási kampányát. Ehhez kétségtelenül joga van, ahhoz viszont aligha, amivel november közepén fenyegette meg a magyar gazdákat. Bige ugyanis odáig ment, hogy a műtrágyagyártáshoz szükséges földgáz ára emelkedésének ürügyén decemberben mindössze egy napig értékesítene Magyarországon. „Időben meg fogjuk hirdetni ezt a napot, amikor a hazai partnerek vehetnek műtrágyát. Ami akkor megmarad, azt mind külföldi vevőknek kötjük le, májusig várhatóan nem értékesítünk több műtrágyát belföldre”, mondta cinikusan Bige László a Portfolio.hu portálnak.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke nemrég a sajtóban úgy nyilatkozott, hogy már így is egekbe szökött a műtrágya ára, a kartellezés pedig óriási kárt okozott a magyar gazdáknak és a polgároknak is. Győrffy Balázs Bige László minapi bejelentését fenyegetésként értékelte, a parlamentben egy azonnali kérdésében pedig emlékeztetett rá, hogy míg korábban 50-85 ezer forintba került egy hektárra való műtrágya, addig ez az összeg ma már akár 255 ezer forintra is rúghat, vagyis háromszorosára nőtt az ár. Ez élelmiszerár-emelkedéshez vezethet Győrffy Balázs szerint, ráadásul, mint mondta, Bige azokból a milliárdokból akarja nyíltan támogatni a Gyurcsány-koalíciót, amit kartellezéssel, vagyis jogsértéssel, a gazdák sarokba szorításával szerzett meg.

Korábban írtuk

Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba
A Nitrogénművek Zrt. gyára a Veszprém megyei Pétfürdő határában

– Üdvözöljük, hogy a Gazdasági Versenyhivatal feltárta és szankcionálta a tisztességtelen eljárást, ugyanakkor fontos lenne megelőzni az efféle machinációkat – mondta hétfőn Győrffy Balázs a Nagy István agrárminiszterrel és Jakab Istvánnal, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnökével közösen tartott sajtótájékoztatón. Az Agrárkamara első embere felhívta rá a figyelmet, hogy a nitrogén a növények üzemanyaga, ezért a műtrágya használata nélkülözhetetlen. Győrffy Balázs hozzátette, hogy gyakorló gazdaként becsapottnak érzi magát, azt pedig külön kikérte magának, hogy a gazdáktól ellopott pénzből azt a Márki-Zay Pétert támogatja, aki hódmezővásárhelyi polgármesterként földadót vetett ki.

Jakab István Magosz-elnök a gazdák nevében a leghatározottabb fellépésre kérte a kormányt és a bűnüldöző szerveket, kijelentve, hogy szükség esetén nyomatékkal adnak hangot kívánságuknak.

Ha a baloldali milliárdos oligarcha terve valósággá válik, az alapjaiban veszélyezteti a magyar mezőgazdálkodást, vagyis a hazai élelmiszer-termelést. Ezáltal pedig az élelmiszer-biztonságot. Így tehát sokkal többről van szó, mint puszta üzleti, piaci manipulációról. Ez ebben a formában nemzetbiztonsági kérdés. Árulkodó, hogy a Gyurcsány vezette baloldali koalíció frakciói hallgatnak, Márki-Zay Péter sem tartotta fontosnak megszólalni. Ebből csakis arra következtethetünk, hogy helyeslik Bige tervét.

A magyar kormány nem nézi tétlenül a magyar gazdák tönkretételére irányuló kísérletet, hanem cselekszik. Az agrárminiszter hétfőn sajtótájékoztatón kifejtette, hogy a vidék megtartóereje a gazdák erejében rejlik, a rajtuk való nyerészkedés ezért tűrhetetlen. Nagy István szerint Bige műtrágya-kartellezése felbecsülhetetlen kárt okozott hét éven keresztül nemcsak a magyar gazdáknak, hanem a fogyasztóknak is a mesterséges áremeléssel, hogy extraprofithoz jusson, és ezzel nemcsak a termelők, hanem minden magyar polgár zsebéből vette ki a pénzt. A szaktárca ezért számszerűsíti a baloldali oligarchához köthető veszteségeket. A miniszter hangsúlyozta, hogy így vagy úgy, de a szükséges mennyiségű műtrágya a magyar gazdák rendelkezésére fog állni, a tárcavezető ennek érdekében tárgyalt azzal a közel húsz céggel, amelyek műtrágya-behozatallal foglalkoznak. Nagy István jelezte, hogy ezek a vállalatok képesek nagyobb mennyiségben is importálni. A Demokrata azon kérdésére, hogy fellép-e a kormány az élelmiszer-biztonság veszélyeztetése általi nemzetbiztonsági kockázat semlegesítéséért, Nagy István azt felelte, a kabinet minden lehetőséget megvizsgál, és várhatóan e hét végén eldől, milyen lépésekre van mód.