Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)
Hirdetés

„Váci szívvel” néven jött létre új baloldali választási szövetség, miután kiderült, hogy a pártok helyi alapszervezetei más személyt tartanak alkalmasnak, mint a budapesti pártközpontok.

Július 25-én még úgy tűnt, Matkovich Ilona lehet a baloldali pártok által támogatott egyetlen jelölt, aki tavasszal az LMP színeiben szeretett volna országgyűlési mandátumhoz jutni, ám a választáson alulmaradt. Ugyanezen a napon bejelentkezett egy helyi ügyvéd, dr. Néveri István is, akit civilek támogatnak, és kampányának első perceiben egyértelművé vált, hogy számít a baloldali-liberális pártok támogatására is.

Néveri mögé kész volt felsorakozni az MSZP és a DK helyi szervezete is. A Demokratikus Koalíció budapesti elnöksége azonban nem nem örült ennek és a vaconline.hu szerint, felszólította váci híveit, hogy igenis az összefogás közös jelöltje mögött sorakozzanak fel. Erre válaszul a DK váci elnöke, nem tűrve a párt kézi vezérlését, lemondott. Sőt, az atv.hu hírei szerint, Krauze István négy-öt társával együtt a pártból is kilépett.

Amint a vaconline.hu észrevette, pénteken a váci MSZP Facebook-oldalán jelentette be, hogy Csereklye Károly a „Vác Városért Választási Egyesület” elnöke, dr. Bóth János, a váci MSZP elnöke és

Krauze István volt DK elnök Váci Szívvel néven választási mozgalmat indít.

Mint írják, nem vesznek részt „eleve kudarcra ítélt együttműködésben” és nem támogatják a DK, az LMP és a Momentum jelöltjét, Matkovich Ilonát, aki „csúfosan elbukta az országgyűlési választást„ és akit „a Demokratikus Koalició budapesti központja erőszakolja a váciakra a sződligeti momentumos polgármesterrel egyetemben, mint polgármester-jelöltet”. A második váci baloldali összefogás Néveri Istvánt támogatja.