Pár perccel ezelőtt ért véget a találkozóm Antti Rinne-vel, Finnország miniszterelnökével. Azt kértem tőle, hogyha felfüggesztik a magyar kormány által lehívható uniós támogatásokat, akkor azokat tegyék közvetlenül megpályázhatóvá az önkormányzatok számára.Orbánt kell büntetni, nem pedig Magyarországot!🇭🇺🇪🇺

Gepostet von Dobrev Klára am Montag, 30. September 2019
Hirdetés

„Pár perccel ezelőtt ért véget a találkozóm Antti Rinne-vel, Finnország miniszterelnökével. Azt kértem tőle, hogyha felfüggesztik a magyar kormány által lehívható uniós támogatásokat, akkor azokat tegyék közvetlenül megpályázhatóvá az önkormányzatok számára” – írta videója mellé Gyurcsány Ferenc felesége.

Dobrev Klára azt mondta, úgy látja, partnerre talált mindebben a finn kormányfőben.

Élőben a Finn nagykövetség elől.

Gepostet von MSZP am Montag, 30. September 2019

Ezután nem sokkal jelentkeztek be a szocik, akik ugyanazzal a javaslattal álltak elő, mint Dobrev Klára.

Mesterházy Attila elmondta, a finn kormányfő pártja az MSZP testvérpártja.

Tóth Bertalan pártelnök azt mondta, a találkozó lényege az volt, hogy bemutassák Antti Rinne-nek Karácsony Gergely főpolgármester-jelöltet. Emellett az is fontos volt, hogy elmondják korszakalkotó ötletüket a finn miniszterelnöknek (ami ugyanaz, amiről Dobrev Klára is beszélt). Tóth Bertalan hozzátette, Antti Rinne sok sikert és jó egészséget kívánt Karácsonynak.

Karácsony Gergely volt az a szerencsés, aki előadhatta a Dobrev Klára által már ismertetett felvetést. Aggódott egy kicsit az európai értékekért, majd azt mondta:

„Az Európai Unió nyissa meg a forrásokat közvetlenül azok előtt a települések előtt, akik azokat a garanciákat, amelyeket az Európai Unió joggal elvár, minden tagállamtól, tudják teljesíteni. Hiszen azok a városok, amelyeket az ellenzéki polgármesterek fognak igazgatni október 13-a után, többek között Budapest is , az kiállja a jogállamiság próbáját, ezek a települések megfelelnek majd minden antikorrupciós követelményeknek. Azt gondolom, hogy miniszterelnök úr komolyan vette javaslatunkat.”

A XVII. kerületben is elmondom, hogyan fog uniós pénzek érkezni ide akkor is, ha Gy. Németh Erzsébet lesz a polgármester. Még a csőtörés sem tud megállítani, így az utcán mondom el, miért kell visszavenni városainkat és falvainkat a Fidesztől október 13-án!

Gepostet von Dobrev Klára am Montag, 30. September 2019

Dobrev Klára később ismét facebookos élő videóval jelentkezett a XVII. kerületből, hogy elmondja, szerinte a kormány nem tisztességes, és hogy ő miként kedvezne azoknak, akiket Orbán „megöl”.

„Kizárólag csak tisztességes, nem korrupt és demokratikus kormányoknak fog európai uniós támogatást adni. Van egy kis probléma Magyarországgal: hogy a magyar kormány se nem tisztességes, ráadásul korrupt és nem is demokratikus. (…) Arról tárgyaltam a finn miniszterelnökkel, hogy kell hogy legyen olyan, hogy közvetlenül pályázhassanak önkormányzatok európai uniós forrásokra. Ahogy civilek is, egyesületek, akadémiai kutatóintézetek, szóval mindenki, akit Orbán megöl.”

Dobrev Klára az önkormányzati választási kampányról is beszélt, majd érdekes kijelentéseket tett a jövőbeni uniós támogatásokkal kapcsolatban:

„Rendre megérkezik a Fidesz-propaganda. (…) »Szavazz a Fideszre, különben nem kapsz pénzt.« Micsoda egy mocsok mondat egyébként, ugye? Na hát, de nem ez a helyzet! Éppen az a helyzet, hogy azok a fideszes programok, projektek, amiket előre lezsíroztak Tiborczcal, Garancsival, Orbán papával, azok nem fognak a jövőben pénzt kapni. Pénzt a jövőben tisztességes, nem korrupt és demokrata önkormányzatok, civil szervezetek és egyesületek fognak tudni az Európai Unióból kapni. Úgyhogy szavazzanak az európai demokratikus jelöltekre annak érdekében, hogy Magyarországra továbbra is érkezhessenek európai uniós pénzek.”

Mint ismeretes, Antti Rinne finn kormányfő Budapestre érkezett, és tárgyalni fog Orbán Viktor kormányfővel. A finn miniszterelnök korábban Prágában járt ma.