Rég volt olyan hosszú, kimerítő felújítás a fővárosban, mint az M3-as metró teljes szakaszát érintő renoválás: még öt évvel ezelőtt kezdődött a nagy projekt, mikor is a 16 kilométer hosszú pályaszakasz északi oldalát kezdték felújítani. A „kék metrót” hétközben átlagosan félmillió ember használja, ami azt jelenti, hogy ez Magyarország legforgalmasabb közlekedési útvonala – írja a Mandiner.

Hirdetés

A munkálatok 2017. november 6-án kezdődtek szakaszos lezárásokkal. Először az Újpest-központ és Lehel tér közötti szakaszt zárták le és a terv szerint egy éven belül fel kellett volna újítani, azonban az utasforgalom csak 2019. március 30-án kaphatta vissza az érintett részt. Később kisebb-hosszabb periódusokra le kellett zárni azt a szakaszt. 

A déli szakasz hosszabb ideig átfedésben újult meg a középső, a Lehel tér és a Nagyvárad tér közötti résszel. Előbbivel 2020. október 22-én végeztek, azonban utóbbinak a felújítása már 2019 végén megindult. 

A munkálatokat több tényező is lassította: a felújítás során ütött be a koronavírus-világjárvány, valamint idén februárban az ukrajnai háború, ráadásul előre nem tervezett volt az azbesztmentesítés is, ami jelentősen hátráltatta a munkálatokat. Így fordulhatott elő, hogy bár a főváros azt tervezte, a jövő év elején már át lehet adni a metrót az utasoknak, ez eltolódott: a Világgazdaságnak erősítette meg a BKV, hogy legkorábban a második negyedévében történhet meg az átadás. 

Korábban írtuk

A Mandiner megkereste a közlekedési vállalatot, a fentebb említett okok mellett mik indokolják a három hónapos csúszást. A BKV a lapnak küldött szűkszavú válaszában azt állította, hogy a munkát márciusra befejezik, ám akkor még nem használhatják majd az utasok a metrót.

Noha a hatósági ellenőrzések, próbafutások már a márciusi átadás előtt megkezdődnek, ez egy folyamat, amelynek teljes lezárása 2023. második negyedévében fejeződik be”

– írta a lapnak megküldött sablonlevelében a BKV.

Karácsony Gergely Facebook-oldalán szerdán napközben közölte, hogy a BKV által megerősített információkkal ellentétben mégsem csúszik a felújítás.

Tegnap szinte a teljes médiát végigjárta egy félreértésen alapuló hír a csúszásról”

– írta a főpolgármester, aki szerint minden az ütemtervek szerint halad. 

Karácsony Gergely szerint „a helyzet semmit nem változott az elmúlt időszakban: jövő év tavaszán adható át az utasforgalomnak az M3 teljes szakasza”. A városvezető szerint a fővárosi közlekedési vállalat abban bízik, néhány állomást a tervezettnél is korábban át lehet adni, így pláne érdekes, hogy a BKV portálunknak is elismerte a csúszást. Köszönjük mindenkinek a türelmet, már csupán pár hónapot kell kibírnunk, és hamarosan közlekedhetünk a felújított és akadálymentesített M3-as metrón!”

– zárta Karácsony.

A teljes cikk elolvasható a Mandiner oldalán, IDE kattintva!