A cigánygyilkosságok egyik gyanúsítottját, K. Istvánt évekig figyelte a titkosszolgálat. Szoros ellenőrzését 2008 májusában – egy hónappal a támadássorozat – előtt függesztették fel, amikor a férfi fegyvervásárlásba kezdett.

A HírTv kérdésre, hogy ez szokásos gyakorlat volt-e az NBH-nál, Laborc Sándor volt főigazgató úgy válaszolt: „nem tudom mire gondol, de gondolom, hogy valamilyen dologba beleképzel valamit”. Majd a bizottság ad tájékoztatást a témakörben – tette hozzá. Arra a felvetésre, hogy ezt már Ficsor Ádám is elismerte, csak annyit mondott: nem nyilatkozik.

A belső vizsgálatot elrendelő Ficsor Ádám – aki idén áprilistól irányította miniszterként a polgári titkosszolgálatokat, azóta már távozott – a bizottsági meghallgatás után mégis visszadobta a labdát Laborcnak. A hírTV-nek úgy nyilatkozott, amikor Laborc „beleképzelős” vádjával szembesítettük, hogy erről a volt főigazgatót kell kérdezni. „Amit én tudtam, azt elmondtam a bizottságnak, azt hiszem a bizottság elnöke fog erről tájékoztatást adni” – tette hozzá.

Tovább hallgat Laborc volt főnöke, Szilvásy György is. Ő is azt mondta, a bizottság elnökét kérdezzük az üggyel kapcsolatban. Gulyás József, a tényfeltáró munkacsoport vezetője pedig azt ígérte: a jelentéstervezet a hónap végére készül el, az eredményről csak ezután nyilatkoznak. Jelenleg Juhász Gábor felügyeli a szolgálatokat tárcanélküli miniszterkét.

(hírTV)