A Népszabadság értesülése szerint a „fővárosi eredetű” megállapodás részeként Demszky Gábor főpolgármester jobbkeze, Mesterházy Ernő milliárdos szállna be a kampányköltségekbe, cserébe fővárosi SZDSZ-politikusok kerülhetnek a listára. A lap információi szerint Mesterházy (is) tárgyalt az MDF kampányfőnökével, Somogyi Zoltánnal (Mesterházy a Gyurcsány lemondását követő miniszterelnök-jelölési procedúrában is mindvégig aktívan részt vett).

Herényi Károly újságírók előtt elismerte, hogy az MDF tárgyalásokat folytat „az SZDSZ néhány politikusával” az együttműködésről. Az MDF elnökhelyettese azt mondta, hogy miután meghirdették a nyitás politikáját, nagyon sok olyan párt és szervezet jelentkezett, amely egyetért a Bokros Lajos nevével fémjelzett programmal. Arról viszont nem beszélt, hogy szerdán már rá is nyomták a pecsétet az MDF–SZDSZ egyezségre. A lap információi szerint az MDF-választmány január 30-án ül össze, hogy döntsön a listákról. A választmányban Makay Zsolt elnöknek és Dávid Ibolya pártelnöknek közösen kényelmes a többsége.

A Népszabadság információi szerint az MDF országos listáján helyet biztosítanak SZDSZ-es politikusoknak; egyes információk szerint a lista neve „MDF – Demokratikus Centrum” néven futna. Bokros Lajos, az MDF miniszterelnök-jelöltje lenne a listavezető, a második Dávid Ibolya pártelnök, a harmadik Herényi Károly, a negyedik Makay Zsolt, az ötödik Somogyi Zoltán (az ő kampányfőnökségéhez állítólag Bokros Lajos ragaszkodott). A 6. Debreczeni József közíró, a 7. Retkes Attila SZDSZ-elnök. Óriási a versenyfutás a biztos helyekért, többek között Bánk Attila egykori kisgazda képviselőnek, Kajdi Józsefnek, az MDF kabinetvezetőjének, Juhász Zoltán és Viniczai Tibor MDF-alelnököknek is helyet kell szorítani az országos listán, nem beszélve Kerék-Bárczy Szabolcs szóvivőről.

Más információk szerint a 12. vagy a 14. helyen még egy SZDSZ-politikus szerepelhet. Elképzelhető az is, hogy a Dávid Ibolyához lojális Karsai Péter Bács-Kiskun megyei MDF-elnök búcsúzhat a képviselőségtől. Az ugyanakkor még kérdéses, hogy Csapody Miklós vagy Pusztai Erzsébet pártigazgató kap-e biztos helyet a listán.

(Népszabadság)