Fotó: MTI
Hirdetés

Lassan halad a Székely Nemzeti Tanács által tavaly májusban európai polgári kezdeményezésként elindított aláírásgyűjtés. Ezen eljárás lehetőségét 2011-ben teremtette meg az Európai Bizottság, lényege, hogy amennyiben legalább hét EU-tagállam összesen egymillió polgára támogat valamilyen ügyet, akkor azzal a bizottságnak kötelezően foglalkoznia kell.

Európai polgári kezdeményezés keretében sikerült 11 tagállam 1,1 millió polgárát megnyerni például az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (Federal Union of European Nationalities, FUEN) által összeállított Minority SafePack, azaz Kisebbségi biztonsági csomag nevű javaslatgyűjtemény támogatására. Ennek célja, hogy kötelező érvényű uniós szintű jogalkotással teremtsék meg és garantálják az őshonos európai nemzeti közösségek nyelvi és egyéb kollektív jogait.

A sikerhez persze rögös út vezetett. A FUEN 2011-ben indította el aláírásgyűjtését, egy év alatt meg is lett a szükséges mennyiség, ám az Európai Bizottság 2013 őszén elutasította a kezdeményezés regisztrálását, mondván, a téma nem tartozik a testület jogalkotási hatáskörébe. Magyarul Brüsszel elhárította magától az őshonos közösségek ügyét. A FUEN azonban nem hagyta annyiban a dolgot, és sikerrel perelte be a bizottságot az Európai Bíróságon, így 2017-ben az EB kénytelen volt zöld utat adni a kezdeményezésnek. Az újabb aláírásgyűjtés is sikeres volt, 2017 májusától egy év alatt a szükségesnél jóval több szignó jött össze.

A brüsszeli malmok azonban, amikor őshonos nemzeti közösségekről, különösen ha magyarokról van szó, felettébb kényelmesen őrölgetnek. Az Európai Bizottság bicskanyitogatóan lassú eljárás után csak idén január 10-én jelentette be, hogy regisztrálta az említett európai polgári kezdeményezést támogató aláírásokat. Ezután a testületnek fél éve van, hogy döntsön a jogalkotási folyamat elindításáról, és európai parlamenti vita is lesz róla, ami lehetőséget ad az érintett közösségek képviselőinek, hogy széles nyilvánosság előtt előadhassák érveiket. A trianoni centenárium évében ezt érdemes lenne a lehető leghatékonyabban kihasználni…

Tavaly május óta újabb aláírásgyűjtés zajlik. A Székely Nemzeti Tanács 2012-ben indította el Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért című európai polgári kezdeményezését. Ez a Kisebbségi biztonsági csomagtól eltérően nem csoportok és egyének jogainak kiterjesztésére, illetve biztosítására irányul, hanem egyes területek felzárkóztatását célozza – ami persze elősegíti az ott élő közösségek megmaradását.

A székely autonómiaküzdelem köztestületének törekvése arra irányul, hogy az Európai Unió kohéziós politikája kiemelten figyeljen azokra a régiókra, amelyek nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságaikban különböznek az őket körülvevő többitől.

„A régiók, köztük a közigazgatási hatáskörökkel nem rendelkező földrajzi körzetek lemaradását úgy kell megelőzni, a gazdasági, társadalmi és területi kohézió feltételeit fenntartani, hogy közben sajátosságaik ne változzanak meg. Ehhez biztosítani kell számukra a hozzáférés esélyegyenlőségét a strukturális alapokhoz, minden más EU-alaphoz, forráshoz, programhoz, meg kell teremteni a garanciákat sajátosságaik fenntartásához, a megfelelő gazdasági fejlődéshez, hogy az unió átfogó, harmonikus fejlődése fenntartható legyen, és kulturális sokszínűsége is fennmaradjon” – foglalja össze a célt az SZNT kezdeményezése. A székely köztestület emellett azt is el akarja érni, hogy a nemzeti, etnikai kisebbségi régiók meghatározására is szülessen akkurátus uniós jogszabály.

Az Európai Bizottság 2013-ban szokásosan hatáskörhiányra hivatkozva, reflexből ismét eltolta magától a kezdeményezést, és ezzel újból házhoz ment a pofonért. Az SZNT perelt az Európai Bíróságon, első fokon veszített, jogerősen viszont nyert, így az Európai Bizottság kénytelen volt áldását adni az aláírásgyűjtésre, ami tavaly májusban el is kezdődött. Jó előjel volt, hogy mindhárom erdélyi magyar párt (a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, a Magyar Polgári Párt és az Erdélyi Magyar Néppárt) odaállt az ügy mellé.

Eddig tehát rendben volnánk, ám az Erdélyért megmozgatjuk Európát jelmondattal elkezdett gyűjtés aggasztóan lassan halad. Lapzártánkkor mindössze 51 ezren támogatták a kezdeményezést, és csak Magyarországról érkezett be a lakosságarányosan meghatározott minimálisan szükséges mennyiségű kézjegy. Márpedig május 7-ig le kell tenni az asztalra hét EU-tagállamból egymillió aláírást, vagyis nem egészen négy hónap maradt teljesíteni a küldetést.

–  A tapasztalatok szerint azok az európai polgári kezdeményezések sikeresek, amelyek mögött kellő logisztikai képességgel rendelkező erő, hatalom áll – mondta érdeklődésünkre a Székely Nemzeti Tanács elnöke. Izsák Balázs emlékeztetett rá, hogy kezdeményezésüket elsők között támogatta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, de Szili Katalin, a kormányfő autonómiaügyi megbízottja és Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke is felsorakozott az ügy mögé. Ám szükséges lenne magasabb fokozatú kampányt folytatni a sikerért.

Izsák Balázs ezzel együtt derűlátó. Tájékoztatása szerint lassú emelkedés érzékelhető, és ha figyelembe vesszük, hogy a Kisebbségi biztonsági csomag ügyében is az utolsó három hónapban gyűlt össze az aláírások elsöprő hányada, nem tűnik reménytelennek a helyzet.

A feladat tehát teljesíthető, ám ehhez a magyar ügy iránt elkötelezett hazafias tábor minden szereplőjének – a politikai szervezeteknek, a tömegtájékoztatásnak, a civil szerveződéseknek, nem utolsósorban a magánszemélyeknek – intenzívebb mozgósításba kell kezdeni. Január elején kezdődött az a civil kampány, amelynek során a kezdeményezők arra biztatják az aláírókat, hogy e tényt videóbejegyzésben osszák meg a közösségi oldalakon ismerőseikkel, és szorgalmazzák, hogy tegyenek ők is így. A támogatók profilképükhöz társíthatják az SZNT aláírásgyűjtésének logóját, mely letölthető a székely köztestület hivatalos Facebook-oldaláról és az ismert, közkedvelt közszereplőket, előadókat megszólítani kívánó civil kampány profiljáról egyaránt.

A Magyar Demokrata arra buzdítja olvasóit, hogy aláírásukkal támogassák és népszerűsítsék a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezését, követve Szabó Dezső örök érvényű útmutatását: „minden magyar lélek felelős minden magyarért!”

A Székely Nemzeti Tanács Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért elnevezésű európai polgári kezdeményezése aláírható az alábbi elérhetőségeken: http://www.nemzetiregiok.eu, http://www.nationalregions.eu, https://eci.ec.europa.eu/010/public/#/initiative

A kampány logója letölthető, illetve beállítható a Székely Nemzeti Tanács hivatalos Facebook-oldaláról (https://www.facebook.com/sznthivatalos/), illetve a kezdeményezést támogató civil kampány felületéről.