Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László

A józsefvárosi közétkeztetéssel kapcsolatos perben kiszabott pénzbüntetés mértéke nem változott, hiszen a Fővárosi Törvényszék kimondta, hogy az összes felmerült jogsértést elkövette az önkormányzat. A Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) a megismételt eljárásban is 50 millió forintos bírságot írt elő, ezt meg is kell fizetni – derül ki a hatóság napokban kiadott közleményéből.

Hirdetés

Pikó András vezette ellenzéki önkormányzatot eredetileg tavaly nyáron bírságolták meg, amikor a polgármester önhatalmúlag úgy döntött, kirúgja a közétkeztető céget, és másnak adja a milliárdos feladatot. Hat éve Kocsis Máté fideszes polgármester idején kötött szerződést a kerület a Pensio Minőségi Közétkeztetés Kft.-vel, hogy a helyi harminc intézményt ellássa, ezek között többnyire óvodák, iskolák és szociális intézmények szerepelnek.

A Pensio jogutódjával, a Klassz Menza Kft.-vel tavaly májusban bontott szerződést a polgármester, amikor felmondta a cég határozatlan idejű megbízását, és egy külföldi tulajdonosi hátterű cégnek adta. Csakhogy a kapkodva levezényelt váltás során hat jogsértést is elkövetett.

– Az önkormányzatnak volt egy közétkeztetést biztosító szerződése, amelyet Pikó András a saját megfogalmazása szerint érvénytelenített. Majd tavaly, május 26-án, a veszélyhelyzet utolsó napjait kihasználva egyetlen nap alatt lebonyolított egy közbeszerzési eljárást, amely alapján megkötötte a szerződést az egyetlen jelentkezővel, az Eurest Étteremüzemeltető Kft.-vel – mondta lapunknak Puskás Sándor, a Közbeszerzési Döntőbizottság elnöke. Hozzátéve, a polgármester mindent a vis maiorra alapozott, mondván, az önkormányzat nem maradhat közétkeztetési szerződés nélkül. Ezzel akarta legitimálni, hogy csak egyetlen gazdasági szereplőt hívott fel ajánlattételre, és egy nap alatt végig is vitte a szerződést, a verseny és a nyilvánosság teljes mellőzésével.

Korábban írtuk

Emiatt akkor a Fidesz–KDNP józsefvárosi frakciója a Közbeszerzési Hatósághoz fordult, mondván, a szerződést sem a nyilvánosság, sem a képviselők nem ismerhették meg, ugyanis a józsefvárosi önkormányzat nem tette közzé, és képviselői kérésre sem adta ki, így nem lehet tudni, ki kapta a nagy értékű megbízást.

– Lehet a rendkívüli sürgősségre hivatkozni, csakhogy ezzel Pikó András olyan jogalapot választott, amelynek nagyon szigorú törvényi feltételei vannak, és ezek ebben az esetben nem teljesültek. Már csak azért sem, mert a helyzetet saját maga idézte elő azzal, hogy villámgyorsan felmondta a meglévő közétkeztetési szerződést, ami nem volt indokolt – mutat rá Puskás Sándor.

A Közbeszerzési Hatóság – mint minden hasonló esetben – jogorvoslati eljárást indított. A Közbeszerzési Döntőbizottság elé került az ügy, ahol megállapították a jogsértést: kimondták a szerződés semmisségét, és pénzbüntetést szabtak ki. Az ellenzéki média ezt úgy igyekezett beállítani, hogy a hatóság azért támadja a közétkeztetés megreformálásán fáradozó Pikót, mert felbontotta a szerződést a szerintük Mészáros Lőrinchez köthető Klassz Menzával. Annak dacára, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság egyébként egy százmilliós bírságot a kispesti önkormányzatnak is kiosztott, mert jogsértő módon szervezte ki a közétkeztetést egy olyan cégnek, aminek a Klassz Menza Kft. volt az alvállalkozója.

A Józsefvárosi Önkormányzat végül bíróságon támadta meg a Közbeszerzési Döntőbizottság határozatát, ám a polgármester miatt kapott bírságot így sem tudták megúszni. A Fővárosi Törvényszék ugyanis szintén megállapította a közbeszerzési törvénybe ütköző hat jogsértést, és bár a szankció mértékének és a szerződés semmisségének indokolása tekintetében új eljárásra kötelezték a döntőbizottságot, ez sem hozott más eredményt, így a korábban már kiszabott 50 milliós büntetést – minden korábbi sajtóhíreszteléssel ellentétben – a Józsefvárosi Önkormányzatnak meg kell fizetnie. Ráadásul a perköltség is a kerület kasszáját terheli, arról nem is beszélve, hogy Pikóék a következő – már nem ideiglenes – szerződés megkötését megelőző beszerzési eljárás során is szabálytalankodtak, amivel egy kisebb, tízmillió forintos bírságot sikerült begyűjteniük a KDB-től. Ezt szintén perben támadta meg az önkormányzat, és vesztett.