A miniszter kiemelte, hogy a vetőmagtermesztésben komoly együttműködési lehetőség van a két állam között. Magyarország kész arra, hogy kiváló minőségű terményeket szállítson a kaukázusi országba, így azok a helyi adottságoknak megfelelően tovább szaporítva eljuthatnak más keleti piacokra is.

Hirdetés

Úgy vélte, fontos előrelépés lenne, ha georgiai szakemberek jönnének tanulmányozni az itteni termesztési módszereket és technológiákat, és további lehetőség rejlik abban, ha az egyetemek és a kutatóintézetek szintjén is szorosabbá válik az együttműködés. A szakemberek és a diákok kölcsönös cseréje tovább erősítheti ezt a folyamatot – jegyezte meg.

Nagy István a közlemény szerint elismerően szólt a georgiai méhészekről, és elmondta: Magyarország segíthet abban, hogy a georgiai méz eljusson az uniós piacokra is. Emellett komoly lehetőségek vannak a gyümölcsfajták tanulmányozásával kapcsolatban is, különös tekintettel a barackra és a paradicsomra – tette hozzá.

A miniszter felhívta a figyelmet a georgiai szőlő- és borkultúra gazdag örökségére, amit nemcsak a kereskedelem, hanem a tudomány területén is érdemes tovább bővíteni. A magyar szakemberek ezen a területen is készek a tudásukat és technológiai ismereteiket megosztani – jelezte.

A tárcavezető a közlemény szerint arról is beszámolt, hogy a magyar élelmiszer- és feldolgozóipar átfogó megújuláson megy keresztül, ezért Magyarország számára is lehetőséget jelenthetnek a georgiai alapanyagok.

Korábban írtuk