Fotó: MTI/Mészáros János
A Mezőtúri Református Kollégium rendvédelmi osztályos tanulóinak bemutatója az intézmény sportcsarnokában Ruszin Romulusz humánpolitikáért felelős helyettes államtitkár A honvédelmi és hazafias nevelés című előadása után 2020. szeptember 18-án
Hirdetés

Ruszin Romulusz a honvédelmi és hazafias nevelés témájában tartott beszélgetésen kiemelte: azon dolgoznak, hogy 2021 végéig minden kadétprogramban részt vevő iskola tanulójának legyen egyenruhája, és az ösztöndíjprogramban is szeretnének változtatásokat.

Elmondta, hogy a kadétprogramnak három szintje van, a legfelsőn jelenleg egyedüliként a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium van, ahol a diákok egyenruhában ülnek órán is. A második szinten, a szakképzésben jelenleg kilenc iskola van, az ott tanulók emelt szintű érettségit tehetnek, ők egy-egy öltözet gyakorlóval rendelkeznek. A legalsó szinten, amelyen a mezőtúri iskola is van, azt szeretnék, hogy 2021 végéig az ott tanulóknak is legyen egyenruhája.

Az ösztöndíjprogram módosítása már folyamatban van, a tervek szerint a programban résztvevőknek 3,5 fölötti tanulmányi átlag esetén automatikusan járna ösztöndíj; 4,5 fölötti átlag esetén már mintegy 30 ezer forint ösztöndíjat kapnának a tanulók – jelezte a helyettes államtitkár.

Ruszin Romulusz azért is ajánlotta a kadétprogramot, mert egyszerre szoktat önállóságra, illetve csapatmunkára. A legfontosabb üzenet mindazonáltal a hazaszeretet – hangsúlyozta. Úgy fogalmazott, aki megtapasztalja, hogy milyen Magyarországért és a magyar emberekért dolgozni, a hazát szolgálni, az „háromszor meggondolja, hogy levegye-e az egyenruhát”.

Korábban írtuk

A migránsválság, a koronavírus-járvány idején azt tapasztalták, hogy a magyar emberek őszinte megbecsüléssel néznek a magyar katonákra, tudják, hogy számíthatnak rájuk. „Onnan, hogy lehetőleg ne menjünk ki egyenruhában az utcára, eljutottunk odáig, hogy szelfit készítenek velünk a fiatalok” – fogalmazott. Ezen sokat kellett és kell dolgozni, ennek a munkának része a kadétprogram is – tette hozzá.

Az iskolában elsajátított értékek hozzájárulnak ahhoz, hogy a fiatalok akár a katonai pályán, akár a civil életben eredményesek legyenek – emelte ki Ruszin Romulusz.