Az elmúlt 12 évben háromszorosára növekedett az élő donoros, vagyis a nem agyhalott, hanem élő ember szervével elvégzett átültetések száma Magyarországon – jelentette ki a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért kuratóriumának elnöke az M1 aktuális csatorna műsorában.

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Ez annak is köszönhető, hogy rendszeresen fórumokat tartanak a szervekre váróknak és családtagjaiknak – közölte Szalamanov Zsuzsanna, akit a szervdonáció és transzplantáció – október 8-ai -európai és világnapja alkalmából kérdeztek. Ezen a napon azok előtt is tisztelegnek, akik felajánlották rokonaiknak valamilyen szervüket.
    
Elmondta: a klinikai központokhoz tartozó dialízisállomásokon kezelt betegeknek és hozzátartozóiknak rendezik a fórumokat. Egy-egy ilyen alkalommal 140-160 ember jelenik meg, a fórumok után pedig általában hat-nyolc beteg-donorjelölt pár jelentkezik kivizsgálásra. Közülük jó, ha egy-két pár megfelel a kritériumoknak – tette hozzá.
    
Arról is szólt: sokan jelentkeznek azzal, hogy anonim módon bárkinek felajánlják egyik szervüket, ám ezt a magyar törvények – szemben például a holland jogszabályokkal – nem teszik lehetővé; szükség van a szoros érzelmi kapcsolat bizonyítására beteg és donor között.
    
Berente Judit a Szervátültetettek Szövetségének elnöke ismertette: élő donoros transzplantációban a leggyakrabban felhasznált szerv a vese, utána a máj következik – amelynek egy-egy szegmentjét le lehet választani -, és a tüdőlebeny jöhet még szóba.
    
A transzplantációs várólistán lévők száma háromszor annyi, mint amennyit élő donorból tudnak transzplantálni, a többiek agyhalottól kaphatnak új szervet – mondta az elnök.

(MTI)