Idén már százezernél is több illegális migráns akart átjutni a kerítésen, az elmúlt időszakban pedig ismét megnőtt az illegális határátlépők száma itthon. A határ szerb oldalán szemmel láthatóan is egyre többen gyülekeznek, közben a migránsok növekvő száma mellett egyre több a konfliktus is – ismerteti a hirado.hu.

Hirdetés

A napokban két migránscsoport csapott össze, lövöldözni kezdtek egymásra, egyikük olyan súlyosan megsérült, hogy az életét már nem lehetett megmenteni. A helyieket felzaklatták a történtek, már szombat este békés tüntetésbe kezdtek. Arra kérik a hatóságokat, hogy a környéken gyülekező migránsokat vigyék befogadótáborba. A szabadkaiak azt mondták: tartanak attól, hogy az összecsapás megismétlődik.

Sok helyi lakos szerint már az esetet megelőző napokban is tarthatatlan volt a helyzet, a migránsok ugyanis 50–60 fős csoportokban gyalogoltak a határkerítés felé. Közben a taxisokál is nagyüzem volt.

A magyar határhoz közeli fegyverropogás hangjára a helyiek figyeltek fel. A rendőrség nagy erőkkel vonult ki a helyszínre, majd golyóálló mellényekben fésülték át az erdőt. A migránsok állítólag a rendfenntartókra is rálőttek, így a helyszínre ment Aleksandar Vulin szerb belügyminiszter is, aki engedélyt adott az éles lőfegyver használatára.

Februárban a rendőrség közölt fegyveres migránsokról felvételeket. Az egyik videón látható, ahogy botokkal, kövekkel, csúzlikkal és létrákkal felszerelkezett migránsok támadják meg a magyar határt, illetve a határt védő rendőröket és katonákat.

A kormány is beszámolt a közösségi oldalán az egyre agresszívabb támadásokról. Kiemelték, hogy már fegyverrel is fenyegetnek a déli határt. Mások mellett üveggolyókat dobtak vagy lőttek a határ védői felé, és két esetben fegyver vagy annak utánzata is látható volt az illegális migránsoknál.

A teljes cikket a közmédia hírportálján olvashatják.

Korábban írtuk