Fotó: MTI/Balázs Attila
Hirdetés

Fülöp Attila helyi nevelőszülőknél tett családlátogatáson hangsúlyozta, ebben a kérdésben a „kristálytiszta és megkérdőjelezhetetlen” kiindulópont a gyermek érdeke, méghozzá azé a gyermeké, akinek nincs lehetősége a vér szerinti családjában felnőni.

Az államtitkár kérdésre válaszolva elmondta, a többek között az örökbefogadás eljárási szabályozását, a határidők egyszerűsítését, az örökbefogadó szülők jogosultságainak bővítését, valamint az örökbefogadói tanfolyamot is érintő törvényjavaslatot várhatóan még júniusban elfogadja a parlament.

Kifejtette, a javaslat alapvetően az örökbefogadás hatósági folyamatát rövidíti le és az eljárás párhuzamosságait szünteti meg, így a korábbi akár öt-hatszáz napnyi örökbefogadási ügyintézés optimális esetben körülbelül kilenc hónapra módosulna. Az örökbefogadó emellett igénybe vehet tíz nap úgynevezett munkavégzés alóli mentességet is, amelyet például az örökbefogadás kezdetekor a gyermek megismerésére, összebarátkozásukra használhat fel.

Korábban írtuk

A törvényjavaslat ugyanakkor szigorítja a vér szerinti szülő kötelezettségeit, a korábbi hat helyett három hónap után örökbe fogadható lesz az a gyermekvédelmi rendszerben nevelkedő gyermek, akivel egyáltalán nem tartják a kapcsolatot a szülők. Fülöp Attila az örökbefogadói tanfolyam kérdéséről szólva azt mondta, az oktatás eddig minden örökbefogadó számára kötelező és önköltséges volt, a törvényjavaslat azonban mindenki számára ingyenessé és választhatóvá teszi az eddig 40 órás, átlagosan körülbelül 140 ezer forintba kerülő képzést.

„Nincs okunk azt feltételezni, hogy aki felelősen tud egy gyermek örökbefogadásáról dönteni, az ne tudná eldönteni, hogy az egyébként egy-két hétvége alatt elvégezhető tanfolyamra elmegy, vagy nem megy el” – fogalmazott Fülöp Attila, megjegyezve, vannak olyan élethelyzetek, amikor ez nem feltétlenül szükséges.