A napi programokban több mozzanaton visszatér az összefogás és a történelmi hagyományokra való utalás is. Elég csak a történelmi karneválra gondolni vagy arra, hogy idén Budapesten kívül két vidéki helyszínnel is bővül a tűzijáték: az ország keleti kapujának számító Debrecennel és a Duna partján fekvő Bajával.

Nagyszabású programok várják augusztus 19-én és 20-án azokat, akik a fővárosba látogatnak. A Duna központi eleme lesz a budapesti rendezvénynek, hiszen történelmi karnevál, vízi- és légi parádé, változatos koncertek, valamint gasztrosétány várja a kikapcsolódni vágyókat.

Hatalmas látványosságnak ígérkezik a vízi-légi parádé, ahol történelmi korokat megidéző installációs hajók úsznak le a Dunán, melyet egy motorcsónak bemutató-verseny követ a Margit-híd és a Lánchíd között. Ezt követően veszi kezdetét az a látványos légi parádé, amelynek zárásaképp ejtőernyősök ugranak a Dunába.

A hivatalos ünnep nyitóeseménye az augusztus 19-én 10 órakor kezdődő Magyar Ízek Sétánya, ahol a hazai ízek kedvelői válogathatnak változatosabbnál változatosabb ételekből és italokból. 20 órától pedig színes koncertek és utcabál várja azokat, akik kilátogatnak a Bem, a Vigadó, valamint a Clark Ádám térre.

Augusztus 20-án reggel 8 órakor zászlófelvonással veszi kezdetét az ünnepi program, amelyet 10 órától a hagyományoknak megfelelően tisztavatás követ a Hősök terén. A nagy érdeklődésre való tekintettel ismét megnyitja kapuit az Országház a látogatóknak, mely 18 óráig látogatható. A belépés ingyenes. 10 órától ingyenes koncertek várnak mindenkit a Clark Ádám és a Vigadó téren.

A tradicionális Kenyéráldást, Aratómenetet, Szent Misét valamint a Szent Jobb-körmenetet követően 19 órakor érkezik meg a Parlament épülete elé a Határon Túra csapata.

A nap leglátogatottabb eseménye a 21 órakor kezdődő tűzijáték, amely tekintettel a megjelentek számára egy hagyomány, mind Budapesten, mind az ország számos nagyvárosában. Az idei tűzijáték a tervezettnél nagyobb szabású lesz, amely központi helyet foglal el a programban.

A nemzeti rendezvények éves koncepciójában célként szerepel, hogy az ünnepek programja 2011-ben egy-egy vidéki helyszínnel történő együttműködéssel váljon teljessé. Az augusztus 20-ai ünnep jóvoltából Budapesten kívül az ország keleti kapujának számító Debrecenben, valamint a Duna partján fekvő Baján is lesz központi tűzijáték.


Programok

Magyar Ízek Sétánya

A tavalyi évben Szent István napján első ízben került megrendezésre a Magyar Ízek Sétánya a budai rakparton. A sétány különlegességét az adta, hogy az ide látogató vendégek kizárólag olyan termékeket találhattak a standokon, amelyek előállításuknak minden mozzanatában magyar vonatkozással bírtak. A kiállítás és vásár keretében a magyar gazdák jóvoltából megkóstolhatták a hazai földben termett zamatos gyümölcsöket, 60 pékség ízletes kenyerét, az édesszájú vendégek pedig a 2010-es év Magyarország Tortáját kóstolhatták meg, melynek 10 ezer szelete pár óra alatt elkelt. Az egészséges életmód hívei is találhattak maguknak nassolnivalót, a kínálat bővelkedett bio- és reformkészítményekben, cukormentes mennyei édességekben. A sétánynak több tízezer látogatója volt, estére a standokról kivétel nélkül minden elfogyott.

A nagy sikerre való tekintettel idén a tavalyihoz hasonlóan, ám sokkal több kiállítóval és termékkel, még több látni- és kóstolnivalóval, elnökségi borokkal, biosörökkel és természetesen az idei év – eredeti receptúra szerint készített – Magyarország Tortájával várnak mindenkit a Magyar Ízek Sétányára, már az ünnep előestéjén, augusztus 19-én is.

A Magyar Ízek Sétányán befolyt összeg 25 százalékát a résztvevők a Máltai Szeretetszolgálat javára ajánlják fel, ezen belül is a határon túli gyermekek (elsősorban a legmesszebb élő csángók) mozgó orvosi vizsgálatainak elvégzésére.

Állami kitüntetések átadása

A nemzeti ünnepek méltó alkalmat nyújtanak Magyarország legrangosabb állami kitüntetéseinek átadásához. Idén az államalapítás ünnepének előestéjén 16 órától vehetik át a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjét, Középkeresztjét a csillaggal és Középkeresztjét az arra érdemes díjazottak. A kitüntetéseket a nemzet szolgálatában, az ország fejlődésének elősegítésében, a haza érdekeinek előmozdításában és az egyetemes emberi értékek gyarapításában kifejtett kimagasló tevékenység elismeréséért adományozzák.

Magyarország miniszterelnöke az 1/1995. (IX. 28.) ME rendelet alapján a kisebbségekért végzett kimagasló közéleti, gazdasági, tudományos, kulturális és oktatási tevékenység elismerésére Kisebbségekért Díjat adományozhat. A díj két tagozata, a Hazai Kisebbségekért Tagozat és a Külhoni Magyarságért Tagozat a hazai nemzeti és etnikai kisebbségek, illetőleg a külhoni magyar közösségek érdekében a közéletben, az oktatásban, a kultúrában, az egyházi életben, a tudományban, a tömegtájékoztatásban, a gazdasági önszerveződésben kiemelkedő tevékenységet végző magyarországi és külföldi személyeknek és szervezeteknek adományozható. A díjjal oklevél és emlékplakett, továbbá – személyenként vagy szervezetenként – egymillió forint pénzjutalom jár. A Külhoni Magyarságért Tagozat díját az ünnep előestéjén, augusztus 19-én, 18 órakor adják át.

Szabadtéri koncertek és utcabál

Az augusztus 19-i programok zárásaképp egy hatalmas utcabál veszi kezdetét Budapest különböző pontjain, ahol mindenki megtalálhatja a maga számára szimpatikus zenei palettát. A Clark Ádám téren a retro zene szerelmesei táncolhatnak a Dolly Roll slágereire. A Bem téren Dj Dominique várja a popzene kedvelőit olyan előadókkal, mint a Megasztáros Molnár Ferenc Caramel, Puskás Peti vagy az X-Faktoros Vastag Tamás, Tabáni István és Wolf Kati. De azok sem maradnak program nélkül, akik a kicsit súlyosabb hangzású zenéket szeretik, hiszen nekik a Vigadó téren fog kellemes kikapcsolódást nyújtani a Supernem vagy a Heaven Street Seven.

Zászlófelvonás

Az augusztus 20-i ünnepségsorozat a nemzeti lobogó felvonásával veszi kezdetét az Országház előtt 8 órakor. A megszokottól eltérően, a zászlófelvonást megelőzően a Honvéd Koronaőrök ünnepélyes őrségváltással fogadják a Parlament Kupolatermében Magyarország köztárssági elnökét, Magyarország miniszterelnökét, a magyar Országgyűlés elnökét és a Honvéd Vezérkar főnökét.

A nemzeti lobogó ünnepélyes felvonását hagyományosan a Budapest Helyőrség végzi, a zászló felvonására Schmitt Pál, Magyarország köztársasági elnöke ad engedélyt. Az ünnepségen részt vesz Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke, a Diplomáciai Testület tagjai, valamint további meghívott vendégek.

Az eseményen közreműködik a Magyar Honvédség Támogató Dandár Központi Zenekara és a Magyar Köztársaság Nemzeti Lovas Díszegysége, valamint felsorakoznak a történelmi zászlók is a Parlament épülete előtt. A Himnuszt Szvorák Katalin, alternatív Kossuth díjas énekesnő énekli.

A Nemzeti Lovas Díszegység és a katonazenekar az ünnepség után az Alkotmány utcán vonul a Hősök tere irányába, ahol a tisztavatási ceremónia zajlik majd. Az Oktogontól az Andrássy úton katonazenekarok, mazsorettek és fegyverforgatók bemutatója várja a közönséget.

A nemzeti lobogót 20 órakor vonják le katonai tiszteletadás kíséretében az Országház előtt. A zászló levonását a Budapest Helyőrség végzi.

Tisztavatás

Immár hagyománnyá vált, hogy minden évben az Államalapítás Ünnepén avatják tisztté a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem újonnan végzett katona hallgatóit. 2007 óta a tisztavatás ceremóniája a Hősök terén zajlik, ahol a leendő tisztek nagy nyilvánosság előtt tesznek esküt a haza védelmére.

Augusztus 20-án a szervezők már kora reggeltől várják az érdeklődőket a térre, ahol a Magyar Honvédség által kiállított haditechnikai eszközök tekinthetők meg. A ceremóniát megelőzően az Oktogon és a Hősök tere között majorette-csoportok, katonazenekarok és a Magyar Köztársaság Nemzeti Lovas Díszegysége vonul fel, majd a térre érkezve folytatódnak a programok. A zenekarok közös indulójára a Hősök terén fellép a mezőkövesdi Twister Majorette-csoport, ezt követően a Magyar Honvédség Támogató Dandár Különleges Díszelgő Csoportjának zenés alaki bemutatója következik.

A hivatalos ünnepség idén is a díszalegység bevonulásával kezdődik, ezt követi a történelmi zászlók fogadása. Hende Csaba honvédelmi miniszter beszédét az eskütétel követi majd, melynek szövegét a tisztavatás hagyománya szerint az egyetem egy kiválóan végzett katona hallgatója mondja elő. Régi hagyományt élesztve, a tavalyi ceremóniához hasonlóan ezúttal is kardrántással erősítik meg esküjüket az újonnan avatott tisztek. Ezután elhangzik Liszt Ferenc XV. Magyar Rapszódiája, majd a „Rákóczi Induló”, Hegedűs Endre zongoraművész előadásában. Schmitt Pál, Magyarország köztársasági elnöke ünnepi beszédével elsőként köszönti az immár tisztként díszelgő katonákat. Az ünnepség végén a Honvéd Együttes Férfikarának előadásában elhangzik a Szózat, majd az újonnan avatott tisztek képviselői koszorút helyeznek el az Ismeretlen Katona sírjánál. Az ünnepség légi bemutatóval zárul, amelynek keretében egy helikopter- és egy Gripen kötelék hajt végre látványos átrepülést a tér fölött.

A Hősök terén a szervezők a tisztavatás után is gondoskodnak a résztvevők szórakoztatásáról. Délig katonazenekarok alaki bemutatóval és térzenével várják a közönséget, ezt követően pedig óránkénti ünnepélyes őrségváltással díszelegnek honvédjaink a Magyar Hősök Emlékművénél. Tavaly első ízben egy hallgatói századon láthattuk az új, kék díszegyenruhát; idén az alakzat mindkét oldalán áll majd egy-egy díszruhás alegység. A tisztjelöltek számára ez az év a Ludovika Zászlóalj Éve. Megalakulása felidézi a magyar katonai felsőoktatás legmagasabb képzési szintjét nyújtó hajdani intézményt, s továbbviszi annak eszmeiségét.

Parlamenti Nyílt Nap

Az Ország Háza nemzeti ünnepeinken megnyitja kapuit az érdeklődők előtt. Augusztus 20-án az idelátogatók 9 és 18 óra között léphetnek be a magyar törvényhozás épületébe. A nyitott Parlament program keretében az érdeklődők belátogathatnak a Díszlépcsőházba és az Országház Kupolatermébe, ahol megtekinthetik a Honvéd Koronaőrök által őrzött Szent Koronát.

A Parlament főbejáratánál a program ideje alatt a Köztársasági Őrezred Parlamenti Díszőrsége félóránként őrségváltással, valamint a Készenléti Rendőrség zenekara térzenével szórakoztatja közönséget. Az épületbe belépni a XII-es kapun keresztül lehet. A parlamenti sétára előzetes regisztráció nem szükséges, a belépés mindenki számára ingyenes.

Családi programok a Duna-parton

Augusztus 20-án 10 órától változatos családi programok várják azokat, akik kilátogatnak a Clark Ádám, valamint a Vigadó térre. A Clark Ádám téren bábelőadás, hagyományos néptáncegyüttesek, míg a Vigadó téren a Váci Eszter Quartett, az Operaházi Borlovagok, valamint a Csillagszemű Táncegyüttes és Óbudai Népzenei Iskola szórakoztatja a közönséget.

Történelmi karnevál és vízi-légi parádé a Dunán

A bemutató katonai helikopter és a Gripenek Duna feletti áthúzásával, ezzel egyidejűleg zászlós motorcsónakokkal az élen a történelmi korokat megidéző installációs hajók bevonulásával veszi kezdetét a Margit-híd felől. Öt hajó, öt történelmi korszakot jelenít meg: Szent István korát, a reneszánsz időszakát, a reformkort, a századelő szecesszióját, valamint napjainkat. A hajók a Parlament előtt nagy kört megtéve, majd szinte megállva tisztelegnek a Vadász terem erkélyére kivonuló történelmi zászlók – szimbolikusan egész történelmünk előtt. A tiszteletadás után nyolc hajó csatlakozik a menethez, melyen államilag gondozott gyermekek hajókáznak a Petőfi híd irányába.

A parádé második szakaszában motorcsónak bemutató-verseny zajlik a Margit híd és a Lánchíd között. A nemzetközi mezőny izgalmas versenyt garantál a nézők számára.

A versenyt követően LI-2-es, majd PO-2-es gép áthúzásával veszi kezdetét a légi parádé, melyben részt vesz Illés Tamás és Veress Zoltán műrepülő bajnok, a Hajdú Trió és Apollo sárkány 5-ös kötelék, MD-500-as rendőrségi helikopter kötelék, MALÉV-kötelék AN-2; Z-142 és CESSNA gépekkel és DA-42-es kötelékkel a magyar aviatika képviseletében sok kiváló pilóta. Zárásképpen ejtőernyősök ugranak a Dunába.

Partnerek: Magyar Motorcsónak Szövetség, Magyar Országos Hajózási Szövetség, HM, Nemzeti Közlekedési Hatóság.

Ökomenikus kenyéráldás

A Szent István-napi aratóünnep gyökerei Mária Terézia koráig nyúlnak vissza: az uralkodónő rendelte el, hogy minden év augusztus 20-án államalapító királyunkra emlékezzünk. Az ekkoriban a budai várhegyen tartott István-napokra messze földről sereglettek a látogatók és díszes aratómulatsággal ünnepelték az új kenyér megszegését.

Ezeket a hagyományokat elevenítik fel minden év augusztus 20-án a Budai várban rendezett Mesterségek Ünnepén. Az itt megjelenő hagyományőrző egyesületek részvételével tavaly került sor először a Clark Ádám téri ökumenikus szertartásra, ahol az ünnepi műsorral egybekötött liturgián jelképes áldást osztanak az új búzából készült kenyérre – ezzel a gesztussal adva hálát az idei termésért.

Az eseményen Nagy Gábor Tamás, az I. kerület polgármestere köszönti a közönséget, majd Bognár Szilvia előadásában csendülnek fel Szent István-i dalok. A programban közreműködnek továbbá a Népművészeti Egyesületek Szövetségének tagszervezetei és az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület táncegyüttesei.

Az ünnepséget követően díszes aratómenet indul a Clark Ádám térről a Bazilikához, hogy az ünnepi szentmisén Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek megszentelje a mesterek kenyerét. A menetben részt vesznek népviseletbe öltözött hagyományőrző gyermekek és mesterek, táncosok és zenészek. A résztvevők a Lánchídon keresztül vonulnak a Szent István Bazilika elé. A menethez bárki csatlakozhat.

Ünnepi Szentmise és Szent Jobb-körmenet

Idén az előző évek gyakorlata szerint rendezik meg augusztus 20-án Budapesten, a Szent István Bazilika előtt az Ünnepi Szentmisét, és az azt követő országos Szent Jobb-körmenetet. A 17 órakor kezdődő liturgiát Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke vezeti.

A Szent Jobb-körmenet idén ismét a régi, hosszabb útvonalon halad, így érinti a József Attila utcát és a Széchenyi teret, majd a Zrínyi utcán kanyarodik vissza a Szent István térre. A körmenetben a Szent Jobb előtt a Szentszék által elismert szerzetes- és lovagrendek, az apostoli élet társaságai, valamint a plébániák zarándokcsoportjai vonulhatnak.

A szentmise és körmenet egyénileg is szabadon látogatható. A jelentkezőket az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyei Hivatal regisztrálja és juttatja el hozzájuk levélben a tudnivalókat és a részvételi jegyeket. Jelentkezés telefonon: 06-(1) /225-25-90/104, e-mailben: augusztus20@esztergomi-ersekseg.hu.

Határon Túra befutó

Az Erdélyt és Magyarországot összekötő nagyszabású kerékpáros túra tavaly indult útjára KorszakVáltó Határon-Túra néven. A kezdeményezés célja, hogy segítse a közvetlen kapcsolatteremtést az anyaország és a határon túl élő magyarság, valamint a magyar és a román nemzet között, és egyben felhívja a figyelmet a környezetbarát, fenntartható közlekedésre: a kerékpározásra. A rendezvény fővédnöke Schmitt Pál, Magyarország köztársasági elnöke, sportnagykövete Pulai Imre olimpiai és világbajnok kenus.

Idén 2011. augusztus 13–20. között rendezik meg a több mint 850 km hosszú túrát, amelynek során az „ezeréves határtól” Budapestig jutnak el a kerékpárosok közel száz település érintésével. Az útvonal fő állomásai Gyimesbükk, Székelyudvarhely, Szászrégen, Kolozsvár, Pádis, Nagyszalonta, Szarvas, Kecskemét és Budapest.

A 2011-es túra szlogenje: Élmény. Teljesítmény. A túra ugyanakkor ennél is több, egyben karitatív kezdeményezés: a résztvevők a nevezési díjjal a Dévai Szent Ferenc Alapítvány csíksomlyói gyermekotthonának működését támogatják. A szervezők minden beérkezett nevezési díjból egyezer forintot juttatnak el a gyermekotthon számára, és segítenek a túra során érkezett felajánlások és adományok továbbításában az Alapítvány képviselői felé.

A túra résztvevői az államalapítás ünnepén, augusztus 20-án érkeznek Budapestre. A szervezők az érdeklődőket várják Soroksáron a Hősök terére, hogy innen együtt kerekezzenek a Parlament elé, ahová 19.00 órakor érkeznek meg, ahol a Hot Jazz Band együttes fellépésével köszöntik a befutót.

Bővebb információ a Határon Túráról itt.

Kívánságlánc a Duna-parton

A tavalyi évhez hasonlóan idén augusztus 20-án 19 órától ismét kívánságműsor indul a Duna-parton a Lánchíd Rádió közreműködésével.

Ünnepi tűzijáték Baján, Budapesten és Debrecenben

A Pyro-1 Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. és a Mafracht Kft. közös ajánlattevők rendezhetik meg az idei augusztus 20-i tűzijátékot, a Hungarofest Nemzeti Rendezvényszervező Nonprofit Kft. által hirdetmény közzétételével indított, gyorsított, tárgyalásos közbeszerzési eljárásban ugyanis a két cég közös pályázata bizonyult a legjobbnak. A nyertes pályázónak a feladatai közé tartozik: a tűzijáték megrendezése, a tűzijáték zenei kompozíciója és logisztikájának biztosítása is budapesti, debreceni és bajai helyszínekkel. A pályázatot bruttó 160.000.000 forintos keretre írta ki a Hungarofest Nonprofit Kft. A pályázó 132.500.000 forintos ajánlattal nyert.

Ajánlatot az a cég tehetett, amelynek az elmúlt három évben legalább nettó 100 millió forint árbevétele volt összesen, és legalább az egyik évben meghaladta az árbevétele a nettó 50 millió forintot. Emellett rendelkeznie kellett legalább 250 millió forint értékű, tűzijáték szervezéséhez kapcsolódó érvényes kötelező felelősségbiztosítással is.

A 21 órakor kezdődő tűzijáték, tekintettel a megjelentek számára egy hagyomány, mind Budapesten, mind az ország számos nagyvárosában. Az idei tűzijáték nagyobb szabású lesz, amely központi helyet foglal el a programban: a Margit-híd és a Szabadság-híd közötti szakaszon elhelyezkedő három uszály mellett a Citadella is kilövési helyszín lesz. A nap alapgondolatához kapcsolódó zene és a zenére komponált tűzijáték összhangját tehát a Duna két partjáról, a hidakról és a magasabban fekvő helyekről élvezheti a közönség.

A nemzeti rendezvények éves koncepciójában célként szerepel, hogy az ünnepek programja 2011-ben egy-egy vidéki helyszínnel történő együttműködéssel váljon teljessé. Az augusztus 20-ai ünnep jóvoltából az ország keleti kapujának számító Debrecenben, valamint a Duna partján fekvő Baján lesz központi tűzijáték.

További információ: augusztus20.kormany.hu