Rögtönzött sajtótájékoztatót tartottak az ellenzéki pártok és több független képviselő is a Parlamentben, miután közösen sípoltak az ülésteremben és kivonultak az országgyűlésből. 

Hangos sípszóval és bekiabálásokkal zavarta ülést az ellenzék (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Tóth Bertalan szoci vezér szerint a Fidesz megfosztotta az ellenzéket obstruálási jogától, és ez példátlan. Szél Bernadett az ellenzéki fegyelmet megbontva már ekkor sípolt egyet a véletlenül mindenkinél megtalálható ellenzéki sípok egyikével.

Tóth Bertalan nagyon nehezen viselte, hogy a Fidesz nem 150 órán át szavazott a több mint 2900 ellenzéki indítványról, csalódottságának nem félt hangot is adni. 

A teljes ellenzék kivonult a parlament botrányos üléséről. Közös sajtótájékoztatón mondták el, hogy mit fognak tenni a rabszolgatörvény megakadályozásáért:

Gepostet von MSZP am Montag, 10. Dezember 2018

Vadai Ágnes következett, aki szerint ma

Kövér László ideges, ostoba házmesterként viselkedett.

Vadai nehezményezte az országgyűlési őrség jelenlétét, mindezt félelemkeltőnek tartja a DK-s képviselő, aki szerint a házelnök erőszakkal távolította volna el a képviselőket felszólalás közben a plenáris ülésteremből. 

Szabó Tímea a Párbeszéd képviseletében folytatta a sivalkodást az országgyűlési őrség tagjai miatt, majd kijelentette: 

Teljesen egyértelmű az, hogy a Fidesz és a kormánypártok rettegnek. (…) Ilyenkor mi a válasz? Az erőszak. 

Szabó Tímea elmondta, nem is mennek ma már vissza az ülésterembe, mert szerintük ott kabaré folyik. Megjegyeznénk, hogy ha ők nincsenek ott, akkor erre azért viszonylag kevés az esély. 

Lukács László a Jobbik képviseletében azt mondta, a munkavállalók helyzete az egyik legfontosabb, de a kormány hatalmi gőgje miatt ők nem tudnak megszólalni. Úgy látja, nem volt más választásuk, mint vállalni olyan áldozatokat, mint: 

(…) hogy lemondjunk olyan lehetőségről, mint hogy Orbán Viktort személyesen kérdezzük arról, mit gondol a repülőzéséről. 

Kétségkívül ez fájó veszteség lehet mind a miniszterelnök, mind az állampolgárok számára. Túl sok időnk nem volt ezen elmerengeni, mert jött is Keresztes László Lóránt az LMP képviseletében és a DK-s troll, Varju László. 

Az LMP társelnöke éppen mikrofon elé lépett, amikor arcán pajkos mosollyal megszólalt a DK-s Varju: 

Kérdés?

– mintha már véget is ért volna a közös sajtótájékoztató. Míg Vadaival az élen az ellenzékiek kikacagták magukat, az LMP-s politikusnak sikerült magához ragadnia a szót, és elmondta, ez egy olyan kérdés, amiben nem szégyen egyetérteni az ellenzéknek. Úgy értékelt, káoszba fulladt az ülés és ez a demokrácia fekete napja. 

Ráadásképpen a függetlenné vált Szél Bernadett következett, aki azt hangsúlyozta, rájuk emberek szavaztak, ők nem magánemberek, hanem megválasztott képviselők. Amikor befejezte magvas gondolatai tárgyalását, a képviselők spontán a zsebükbe nyúltak, és együtt elkezdtek sípolni. Összhangban azonban még e tekintetben sem voltak egymással.

Fotó: MTI, archív

Kunhalmi Ágnesnek nem sikerült szinkronban lennie sípoló képviselőtársaival (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A sípjukat az országgyűlés plenáris üléstermében is elővették már ma, ott viszont percekig fújták közös erővel Juhász Péter emlékezetes sípolásait is felülmúlva. Üléstermi sípolásukat követően vonultak ki a teremből megtartani közös sajtótájékoztatójukat néhány független képviselő kivételével. 

Az Országgyűlés Hivatala közleménye:

Kísérlet a törvényhozás működésének akadályozására

Az Országgyűlés plenáris ülésének hétfői ülésnapján az MSZP, a DK és a Párbeszéd frakciója az ülés napirendi javaslatához benyújtott 2925 módosítási indítvánnyal – amelyek egyenkénti megszavazása, saját állításuk szerint is mintegy 150 órát vett volna igénybe – akadályozni akarta a törvényhozás működését. Az obstrukció eszközének alkalmazásával az ellenzéki pártok már korábban is tettek kísérletet az Országgyűlés munkájának ellehetetlenítésére.

Miután az alkotmányos elveknek és jogszabályi előírásoknak megfelelően az Országgyűlés elnökének feladata és kötelezettsége az ülés zavartalan és hatékony lebonyolításának biztosítása, Kövér László házelnök az Igazságügyi bizottság állásfoglalását kikérve az obstrukciós célzattal benyújtott és érdemi indokokat nem tartalmazó módosító javaslatokat – elnöki jogkörével élve – egyetlen döntést igénylő szavazásra bocsátotta, amivel lehetővé tette, hogy az Országgyűlés a hétfői ülésnapon is hatékonyan el tudja látni alkotmányos funkcióit.