Fotó: MTI/Taipusz Attila, archív, illusztráció
Hirdetés

Néhány éve Bárándy Gergely MSZP-s országgyűlési képviselőként időszerűnek nevezte a bírák érdemi fizetésemelését, a szintén szocialista Varga László pedig a közelmúltban beszélt arról, hogy szerinte a bírák bérrendezésében teljes körű politikai konszenzus van a Házban – idézte fel a kormánypárti politikus, hozzátéve, hogy a Jobbik is többször felszólalt a bírák és az ügyészek fizetésemelése ügyében, például a párt korábbi parlamenti képviselője, Staudt Gábor „az asztalt verte az ügyben”.

Most azonban egyetlen ellenzéki képviselő sem szavazta meg a bírák és az ügyészek illetményemelését – mondta Bajkai István.

Közölte: a kormány javaslata szerint 2020. január 1-jétől a bírák átlagosan 32 százalékos, míg az ügyészek 21 százalékos illetményemelésben részesülnének, majd 2021-ben és 2022-ben további 12, illetve 13 százalékkal nőne a bérük. Ezzel európai uniós szintre emelkedik a bírák és az ügyészek javadalmazása – hangsúlyozta, megjegyezve, hogy az intézkedés mintegy háromezer bírót és kétezer ügyészt érint.

A fideszes képviselő elmondta azt is, hogy a bírák illetményemelésére jövőre 9,5 milliárd forintot, az ügyészekére pedig 4,5 milliárdot szánnak.

„Amikor a kormány beterjesztette ezt a javaslatát, azt gondoltuk, hogy az elmúlt évek ellenzéki ígérgetései után ezt az átfogó illetményemelési javaslatot az ellenzék meg fogja szavazni. Nem így történt, egyetlen ellenzéki párt sem szavazta meg” – fejtette ki.

A Fidesz-KDNP ezzel szemben teljes mértékben támogatja az illetményemelést, ezért kedden az Országgyűlésben meghozzák a szükséges döntést – közölte Bajkai István.

Az új társadalombiztosítási törvényre vonatkozó kérdésre a kormánypárti politikus azt válaszolta: az az igazságos és méltányos, ha mindenki részt vállal a befizetés terhéből.

Arra a felvetésre, hogy családi cégük is kapott kulturális tao-támogatást, Bajkai István úgy reagált: a szóban forgó kft. művészeti tevékenységet is folytat, a felesége ugyanis zongoraművész, a pénzt pedig, amelyet egyébként még nem kaptak meg, alapvetően magyar művészek támogatására fogják fordítani.

A 2022-es országgyűlési választásra tervezett közös ellenzék indulással kapcsolatban a Fidesz képviselője úgy fogalmazott: úgy látszik, a hatalom megszerzéséért semmi sem drága az ellenzéknek, „az antiszemita irányultságú Jobbik összeállt az MSZP-vel, majd együtt tolják Gyurcsány szekerét”.