Ma Xiaowei szakértők és döntéshozók társaságában kereste fel az ágazat vezetőjét annak érdekében, hogy az átalakulóban lévő magyar betegellátási rendszert tanulmányozza, majd az itt szerzett szakmai ismereteket és tapasztalatokat beépítse hazája egészségügyi reformjába.

A találkozón Szócska Miklós röviden kitért a hazai egészségügy erősségeire – mint például a járvány elleni hatékony küzdelemre – valamint gyengeségeire is – így a szív- és érrendszeri megbetegedések nagy számára, vagy a szűrőprogramok alacsony hatékonyságára. Az államtitkár elmondta, hogy az egészségügyben jelenleg a legnagyobb feladat a humán erőforrás krízis helyzet kezelése, a strukturális átalakítás, valamint a prevenció és a népegészségügyi programok végrehajtásának kérdése.

A találkozón a felek egy 2011-2013-ra szóló, az egészségügyet és az orvostudományt érintő együttműködési megállapodást írtak alá. A dokumentum szerint a részes felek megosztják egymással az egészségügyi ellátási reformok területén, a fertőző betegségek megelőzésében és ellenőrzésében, továbbá a krónikus megbetegedések prevenciójában és kezelésében szerzett tapasztalataikat. A megállapodás rögzíti azt is, hogy a két ország szakemberei közös szakmai és tudományos találkozókon vesznek részt, valamint szakértők, kutatócsoportok cseréjével mozdítják elő a közös munkát.

Kína és Magyarország sok tekintetben hasonló jellegű problémákkal küzd az egészségügyi ellátórendszert illetően, ezért mindkét fél számára hasznos az együttműködés erősítése, fejlesztése.

A kínai delegáció 5 napos magyarországi látogatása alatt az egészségügyi államtitkárság és a szakma képviselőivel is folytat egyeztetéseket, amelyek során a szakemberek tapasztalatokat cserélnek az ellátórendszerről és a kórház-finanszírozás kérdéseiről. A vendégek itt tartózkodásuk alatt felkeresnek több klinikai intézetet, illetve egészségügyi kutatási központot is.