Fotó: MTI/Illyés Tibor
Görög István, a Katonai Emlékpark Pákozd ügyvezetője, Hermann Róbert, a Magyar Történelmi Társulat és a Görgey Kör elnöke, Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Batthyány Alapítvány és a Magyar Női Unió elnöke, Móczár Gábor, a NÖRI főigazgatója és Albertné Görgey Zsuzsanna, a Magyarok Európában Egyesület elnöke (b-j) az együttműködési megállapodás aláírásán a Fiumei úti sírkertben 2023. március 10-én
Hirdetés

A Fiumei úti sírkertben pénteken tartott eseményen Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója kiemelte, hogy a sikeres tavaszi hadjárat két helyszínén, a tápióbicskei és az isaszegi csatatéren is a történelmi emlékhelyeket jelölő sztéléket avatnak fel áprilisban. A jövőben szintén emlékoszlopot fognak elhelyezni a jelenleg felújítás alatt álló, egykori Landerer-nyomda épületénél is.

A tervek között szerepel a megközelítőleg 6 ezer államilag védett sírt mintegy 700 különböző magyarországi temetkezési helyen magába foglaló nemzeti sírkert 1848-49-es forradalomhoz és szabadságharchoz kapcsolódó sírhelyeinek felmérése, összeírása és a nagyközönséggel való megismertetése – húzta alá Móczár Gábor.

Elindult a Magyar Nemzeti Névtér új modulja, az Emlékhely Névtér online rendszer adatbázisban rögzíti a Kárpát-medencében található 1848/49-es emlékhelyeket, ide értve a csatatereket, az emlékműveket és az eseményhez köthető egyéb fontosabb helyszíneket – mondta a főigazgató, aki hozzátette, hogy a jövőben a tengerentúli emlékhelyek összeírását és bemutatását is szeretnék lehetővé tenni ebben az adatbázisban.

A Megyeri úti temetőben felújítják Mária főhadnagy sírját. Lebstück Mária síremlékének megújítása kapcsolódik ahhoz a koncepcióhoz, mely a korszak kiemelt személyiségeinek feleségei, özvegyei, valamint az 1848-49-es harcokban feladatot is vállaló hölgyalakok emlékének középpontba állítására irányul – fogalmazott Móczár Gábor.

Korábban írtuk

Az 1848/49-es sírhelyeket és emlékhelyeket közös kiadványban foglalják össze, a kötet a következő év végére fog megjelenni. A tervek között szerepel az 1851-ben a felvidéki Roskoványon felállított, majd később elpusztult emlékhely újraállítása – mondta a főigazgató.

 „Közös célkitűzésünk a magyar társadalom fokozott érzékenyítése a hazaszeretetre, a történelem hősein keresztül a női szerepvállalás kiemelésére, a honvédelem jelenkorbéli jelentőségének kihangsúlyozására, a társadalmi párbeszéd megindítására a fiatal generációk országvédő szerepvállalására” – fogalmazott Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Batthyány Alapítvány elnöke.

Szeptember 29-én, a pákozdi csata évfordulóján nagy csatabemutatót tekinthetnek meg az érdeklődők, ahol a huszárok bemutatkozására több ezer gyermeket várnak – mondta Görög István, a Katonai Emlékpark Pákozd ügyvezetője.

A partnerek tervei között a kétéves együttműködés során egyebek mellett tematikus kiállítások és séták szervezése, valamint történelmi témájú színdarab és film bemutatása is a szerepel.