Fotó: MTI/Balázs Attila
Együttműködési megállapodást kötött a Technológiai és Ipari Minisztérium és a Debreceni Egyetem
Hirdetés

Az aláírást megelőzően Palkovics László technológiai és ipari miniszter elmondta, ahhoz, hogy az energetika, a közlekedés, vagy az ipar területén a minisztérium hatékony munkát tudjon végezni, partnerekre van szüksége, az első „logikus partnerek” pedig az egyetemek lettek.

Az elmúlt nyolc évben ezt az irányt építettük fel – fogalmazott a miniszter, emlékeztetve arra, hogy 2014-ben ebben a tekintetben még volt „távolság” az egyetemek és az ipar között, ma azonban a magyarországi felsőoktatás a hazai ipari környezetnek a meghatározó részévé vált.

A Debreceni Egyetem nagyon komoly ipari környezetet jelent, ezzel pedig a minisztériumnak minden területen dolga van – erősítette meg Palkovics László.

Elmondta, az itt elindult iparfejlesztéssel, járműiparral és például a magyar tulajdonú vakcinagyárral Debrecen bázisul szolgál és megkezdik majd olyan programok kipróbálását is, amelyek az ország szempontjából fontosak. Példaként hozta fel az energetikai rendszer teljes átalakítását, amelyben az eddigi gáz alapú energetikáról az áram típusú energetikára történő átállás kap fontos szerepet.

A technológiaváltás mellett fontos kérdés az ország jövője szempontjából az energiafüggetlenség, a zöldítés és az elérhetőség-megfizethetőség kritériumának teljesítése, az ezt célzó komoly kormányzati programnak pedig nincs olyan eleme, amelyben Debrecen városa és a Debreceni Egyetem ne tudna részt venni – hangoztatta Palkovics László.

Szilvássy Zoltán, az egyetem rektora köszöntőjében arról beszélt, stratégiai cél, hogy Magyarország lehetőleg minél inkább önellátó legyen néhány fontos területen, ezek pedig nagymértékben átfedik a minisztérium és az egyetem közötti eddigi együttműködéseket.

A megállapodással ez most talán egy nagyobb „sebességfokozatba” kapcsol, köszönhetően annak, hogy az egyetemen a karok mellett különböző ágazati kabinetek egyaránt működnek, ahol innovációs tevékenységeket végeznek – fogalmazott Szilvássy Zoltán, megjegyezve, a mostani megállapodás elsősorban az egészségipar, az orvostudomány, a jármű- és mobilitás, az élelmiszeripar és a sport területét érinti.

A rektor elmondta, hogy az egyetemnek már nem csak kutatási-fejlesztési projektjei vannak, hanem termékei is, programjai pedig olyan stádiumban vannak, amelyben már bizonyos iparfejlesztési feladatokat kell megoldania.

Az eseményen Bács Zoltán, az egyetem kancellárja hangsúlyozta, nyolc év szoros közös munka után most újabb négy évre nyílt lehetőség folytatni az együttműködést a minisztériummal.

Ez mutatja, hogy az egyetem az oktatáson, a kutatáson és a betegellátáson túl az innovációban, konkrétan az iparban is releváns és érintett tud lenni – fogalmazott a kancellár.

Korábban írtuk