A határozatlan időre szóló megállapodás kiterjed a szakpolitikai döntések szakmai-tudományos megalapozására, a tudománydiplomáciai együttműködés kiszélesítésére, hatékony országimázs-formálási együttműködésre, a Budapesti Tudományos Világfórumon (World Science Forum in Budapest – WSF) történő közös fellépésre, illetve minden olyan kérdésre, amely a felek számára kiemelkedően fontos.

Az ünnepélyes aláíráson Pálinkás József és Tarlós István is hangsúlyozta, hogy régi adósságot törlesztenek a megállapodással, mivel az elmúlt 20 évben gyakorlatilag semmiféle kapcsolat nem volt az MTA és a Városháza között.

Az Akadémia elnöke ígéretet tett arra, hogy a főváros támaszkodhat az MTA szaktudására, a közlekedésszervezéstől kezdve a szociális területig mindenben.

Pálinkás József elmondta: az Akadémia számos olyan tudományos-diplomáciai eseményt szervez, amely Budapesthez köthető, ezért az együttműködés a szakmai részen túl a főváros imázsát megjelenítő eseményeken is megmutatkozik majd. Hozzátette, hogy „a keretmegállapodást az MTA intézetei töltik meg tartalommal, amelyek készek véleményt formálni olyan kérdésekben, amelyekre a fővárosnak szüksége van”.

Tarlós István arról számolt be: közös munkabizottságot hoznak létre, amely a tervek szerint szeptembertől dolgozik „a főváros nyomasztó problémáinak megoldásán”.

A főpolgármester kitért arra is, hogy egyre erősebb a fővárosban a tudományos turizmus, a közös konferenciák szervezése pedig arra is alkalmas, hogy „pozitív propagandát folytassanak a saját csatornáikon a másik fél javára”.

(MTI)