Egzotikus látványosságban lehet részük ősztől a győri belvárost felkeresőknek: megnyílik a Dél-Amerika élővilágát bemutató központ a város közepén. Maga a helyszín is különleges, hiszen az egykori középkori várfalhoz tartozó Füles bástyát és a hozzá kapcsolódó kazamatát népesítik majd be kajmánokkal, lajhárokkal és Dél-Amerika más jellegzetes állataival a Rába-parti városban.

Az európai uniós támogatással megvalósuló beruházás során felújítják a XVI. századi építészeti emléket, és páratlannak számító környezetében rendezik be a különös látványosságot azzal a nem titkolt szándékkal, hogy növeljék a város turisztikai vonzerejét. A műemléki környezet arra is lehetőséget kínál, hogy a győri vár történetéről is képet adjon a látogatóknak. A projekt megálmodói hisznek benne, hogy mindez a város múltja iránti érdeklődést is felkelti majd a vendégekben.

– A győri belváros rejtett értéke, a Füles bástya hosszú idő után nyílik meg a nyilvánosság előtt – mondta Andréka György, a kazamatát kezelő győri Xantus János Állatkert igazgatója az MTI-nek.

Közlése szerint bár a 90-es évek közepén feltárták, de aztán lezárták, így nem lehetett megnézni a középkori építményt. Most hozzávetőleg 650 négyzetmétert hasznosítanak, és minden szegletét megtöltik élettel. Ennek a területnek egy részét az a kazamata alkotja, amelyet még ha romos állapotban is, de sikerült megőrizni. Évszázadokkal ezelőtt ugyanis jóval kiterjedtebb, összefüggő kazamatarendszer húzódott a belváros alatt. A föld alatti folyosók az egykori bástyákat kötötték össze. A várost védő építményeket végül az 1820-as években lerombolták, a kazamaták járatait időközben berobbantották, az átjárókat befalazták.

A most zajló felújítást úgy végzik, hogy megőrzik a kazamata régi falait, amelyeken úgy láthatók az átalakítások nyomai, miként a fák törzsén az évgyűrűk. A régészeti kutatás során az eredeti várfalból is találtak maradványokat a szakemberek. A létesítményegyüttesben a rekonstrukciót követően interaktív közösségi teret és ökológiai élőhely-bemutatót létesítenek húsz méter hosszú patakmederrel, hömpölygő Amazonasszal, esőerdővel, halakkal, rovarokkal, emlősökkel. A plafonon lajhárok mászkálnak majd, a látogatók feje fölött denevérek röpködnek, a falakon hangyák cipelik a levelet, de lesznek békák, halak, piranhák, kolibrik.

Nem kis feladat

– Az Amazonas vidékét viszonylag teljes egységben varázsolják a győri belváros kellős közepébe. Így megvalósulhat az a gondolat, hogy ha a látogató télen nem megy a városközponttól távolabb eső állatkerthez, akkor az állatkert megy a látogatóhoz – fogalmazott Andréka György.

Az igazgató felhívta arra a figyelmet, hogy a lajhárok, tatuk, kajmánok számára biztosítani kell a megfelelő hőmérsékletet, a szükséges szellőztetést és világítást, amely nem kis feladat elé állítja a szakembereket, de megoldható. Az óriási akváriumok saját világítást, fűtést és párologtató rendszert kapnak. A tervezők és a kivitelezők eközben figyelnek arra, hogy a kazamata belvilága ne sérüljön, a falak épségét semmi ne veszélyeztesse, ugyanakkor a dél-amerikai 28 Celsius-fokot kedvelő élőlények is jól érezzék magukat.

A gépészeti kérdésekben jelentős szakmai segítséget kaptak Európa hasonló jellegű bemutatóitól, azokról a helyekről szállítják majd Győrbe az állatállomány jelentős részét.

Az akvárium-terrárium mellett oktatótermet, foglalkoztatót, interaktív biológiai játszóházat is kialakítanak az óvodásoknak és az iskolásoknak, ahol mikroszkóp alatt is megnézhetik a rovarok kitinpáncélját, és közben megtudakolhatják a zoológusoktól, hogy miért éppen olyan, és mi célt szolgál. – A programokat úgy állítják össze, hogy a közösségi térben a hétvégenként érkező családok felnőtt tagjai is jól érezzék magukat – jegyezte meg Andréka György.

A látogatók, miután megnézték az Amazonas vidékének csodálatos világát és belefeledkeztek a győri vár történetébe, egészen biztos, hogy körülnéznek a történelmi belvárosban, megisznak egy kávét, megkóstolják az éttermek, cukrászdák finomságait is. Az igazgató szerint a Füles bástya-projektnek ez is hozadéka lesz. (bmzskrp)

(MTI)