A szervezet az intézmények működőképességéhez azt követeli, hogy oldják fel az ágazatban zárolt 13,5 milliárd forintot, és további 12 milliárd forintnyi többletjuttatást kérnek.

A érdekképviseletek szerint végrehajthatatlan a szaktárca októbertől életbe lépő rendelettervezete, mert a járóbeteg-ellátásban még a béreket sem tudnák kifizetni belőle, nemhogy a fenntartási költségeket. Így év végéig csődbe mehetnek a kórházak.

Csiba Gábor, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke kijelentette: amennyiben változatlan marad a helyzet, az intézményvezetők – önkéntes alapon, és ki-ki a belátása szerint – éhségsztrájkot kezdenek. Hozzátette: ha október 14-ig nem történik további változás, akkor a pénzügyi lehetőségeknek megfelelően korlátozzák az egészségügyi szolgáltatásokat: „nem működünk együtt az Egészségbiztosítási Felügyelettel, és a szolgáltatóink számláinak kifizetését csökkenteni fogjuk, hogy ezáltal egy gazdasági kényszer is jöjjön létre a figyelemfelhívásunk eredményeként”.

Az egészségügyi tárca októbertől vezetné be az úgynevezett bázisfinanszírozást: a hírTV birtokába került számítási modellek szerint ez átlagosan 15-20 százalékkal kevesebb pénzt jelent az intézményeknek.

(hírTV)