Több tízezer menekült érkezett március eleje óta Budapestre. Gyermeküket szorosan ölelő édesanyákat lehetett látni, és fiatalokat egyetlen bőrönddel a kezükben. Ahogy leszálltak a vonatról, azonnal segítséget kaptak; ételt, ruhát, gyógyszert, kinek mire volt szüksége – írja a hirado.hu.

Hirdetés

Gyors és szervezett volt az ellátás a pályaudvarokon, de mostantól még jobb körülmények között történik. Buszokkal azonnal tovább visznek mindenkit a BOK-csarnokba, ahol egy humanitárius tranzitpontot alakítottak ki. Már első nap több száz menekültet fogadtak, főként fiatalokat és kisgyermekes családokat. Egyszerre két ponton engedték be őket, így nem kellett várniuk.

„Öt napja indultunk. Nagyon sok segítséget kaptunk, mindenki szeretettel fogadott minket Magyarországon”

– nyilatkozta egy ukrán nő a közmédiának.

A humanitárius tranzitállomás éjjel-nappal működik, a szeretetszolgálatok önkéntesei is folyamatosan jelen vannak. Minden szükséges ellátást megkapnak a háború elől menekülők; tolmácsot, hideg-meleg étkezést, orvosi ellátást biztosítanak, van internet és telefontöltő állomás, valamint egy állatsegélypont. Továbbá kialakítottak egy baba-mama sarkot is, hogy a családok otthonosabban érezzék magukat.

„Különféle korosztályoknak megfelelő játékokkal tudnak játszani a gyermekek. Van egy tévénk, amelyen ukrán és magyar nyelvű rajzfilmeket nézhetnek. Babzsákokon ülhetnek, kicsit megpihenhetnek, rajzolhatnak, kézműveskednek, a szoptató és pelenkázó helyiségben pedig külön szoptató foteleket alakítottunk ki”

– mondta Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és Családokért elnöke az M1-nek.

A MÁV nemzetközi pénztárt nyitott, a továbbutazók ingyen kapnak vonatjegyet. Akik pedig szeretnének Magyarországon maradni, azok helyben tudják beadni a menekültkérelmüket, segítenek nekik szállást és munkát is találni.

A teljes cikket a közmédia hírportálján olvashatják.

Korábban írtuk