Szentkirályi Alexandra posztjában azt írta: a kormány számára Magyarország biztonsága az első, kívül kell tartanunk hazánkat a háborús konfliktusból.

Hirdetés

Hozzátette: a szomszédunkban már két hete dúl a háború, ezrek kénytelenek elhagyni az otthonukat és sokan nálunk keresnek menedéket.

A kormány már a humanitárius válság első napjaiban felkészült – fogalmazott, majd úgy folytatta: akadálymentes áthaladást biztosítottunk a határon, megszerveztük az Ukrajnából menekülők ellátását és koordináljuk a segélyszervezetek munkáját is.

Az eddigieken túl a kormány elindított egy éjjel-nappal hívható zöld számot, amelyen a menekülők magyar, ukrán és angol nyelven kaphatnak tájékoztatást a számukra fontos témákban – írta. Hozzátette: ilyen téma például a menedékeskénti elismerésre irányuló eljárás, a határátlépés, a beutazás, az okmányellátás, emellett az egyedi élethelyzetekkel kapcsolatos tájékoztatást is igyekszik biztosítani az ügyfélszolgálat.

Korábban írtuk

Az ügyfélszolgálat a Magyarországról ingyenes hívható 06/80-310-310-es, az Ukrajnából ingyenesen hívható 0-800/504-546-os, az egyéb országokból hívható +36/1-550-1828-as telefonszámon, valamint a menekultinfo@me.gov.hu elektronikus levélcímen várja a megkereséseket – ismertette a kormányszóvivő.

„Szívszorító érzés volt az ukrán-magyar határ közelében, Eperjeskén kialakított szálláshelyen találkozni egy menekülni kényszerülő hatgyerekes anyukával. A legkisebb gyerek tíz nap múlva 2 éves lesz, a legnagyobb pedig már 11. Az ő életük a háború előli meneküléssel indul. Borzalmas gyermekkor, amelyet nem szabadna egyetlen gyermeknek sem átélnie” – írta a kormányszóvivő a videóhoz.