A busz este hatkor indult a hurghadai reptérre, a parkolóban három autóbusz állt, ő az elsőre szállt fel. A busz jobb oldalára ült, mert – mint megjegyezte – „ott volt hely”.

„Elindultunk, nem mentünk 8-10 percet sem, amikor éreztük, hogy a busz megbillent. Egyszer mintha visszajött volna az úttestre, majd a második billenésnél a busz eldőlt a bal oldalára, hát onnantól kezdve már-már el nem tudom mondani azt az érzést, állapotot, amit átéltünk” – mondta.

Vas László – akinek a csuklója tört el – elmondta, hogy nem nagyon tudtak egymásról a baleset pillanatában, mindenki átesett a busz bal oldalára, egymásra. Hozzátette: gyereksírás, felnőttsírás is hallatszott, majd nála „filmszakadás történt” és nem emlékszik a részletekre.

Vas László egy nagyjából 30 fős búvárcsapattal érkezett Hurghadára.

„Tulajdonképp végeztünk a tervezett turnénkkal, mentünk volna haza tele élménnyel és hát ez történt velünk…” – mondta megviselten.

Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy ő gyorsnak találta-e azt, ahogy a busz haladt, Vas László így válaszolt: ez relatív, az én véleményem az, hogy az itteni közlekedésnek megfelelően közlekedett a busz.

Hozzátette: nem volt kirívó a busz vezetőjének a viselkedése, nem volt feltűnő a közeg, mert itt eleve mindenki a mi vezetési morálunkhoz képest szokatlan stílusban vezet. Gyorsan haladtak, de ezt nem találta kirívónak.

Vas László elmondta azt is, hogy nem emlékszik a részletekre, „filmszakadás” történt nála, miután kimásztak a járműből. Felidézte, hogy mentőkre, tűzoltókra emlékszik, meg arra, hogy személyautók, buszok állnak meg nekik segíteni, részt venni a mentésben.

„Nekem a csuklóm tört el, de ez a kisebbik bajom, lelkileg nagyon megviselt” – mondta megtörten. „Láttam a társaimat, barátaimat, gyerekeket, felnőtteket, ismeretlen embereket, de magyarokat, akik hozzátartozóikat keresték, próbálták kihúzni őket a buszból” – fogalmazott. Hozzátette: „el nem tudom mondani, milyen érzés kering bennem”.

Vas Lászlót három másik társával együtt az egyiptomi rendőrség kíséretével visszavitték a baleset után a szállodájukba a csomagjaikkal együtt. Kipakoltak, majd elvitték őket a Best Reisen orvosi ügyeletére, ahol megvizsgálták őket.

„Sajnos tudjuk, barátaink, búvártársaink közül többen meghaltak, hozzátartozóik közt is van halott” – mondta Vas László.

A kérdésre, hogy a baleset után megfelelően törődtek-e velük, Vas László így válaszolt: az egyiptomi egészségügy „hibátlanra vizsgázott”, nem tapasztaltak semmi kirívóan negatív dolgot, megfelelően ellátták őket, segítőkészek voltak velük.

A férfi köszönetet mondott az őket segítő, az egyiptomi üdülőtelepülésen nyaraló és dolgozó magyaroknak is. Külön szólt arról is, hogy az egyik konzul a baleset másnapjának délelőttjén személyesen kereste fel őket, hosszan elbeszélgettek, hogy mi a teendő, ha nincs meg a poggyászuk, útlevelük. „Maximálisan kiálltak értünk” – mondta.

Vas László és a három másik, a szállodába visszaszállított utas szerda reggel utazhat vissza Magyarországra.

Pápai polgármester: a város három pápai áldozatról tud

A város minden segítséget megad a Hurghadában balesetet szenvedett pápai családnak – mondta a Veszprém megyei település polgármestere kedden az MTI-nek.

Áldozó Tamás (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy a balesetben egy közismert pápai család három tagja, köztük egy gyermek vesztette életét, s a pápaiakat nagyon megrendítette a tragédia. A polgármester értesülése szerint a sérültek között is vannak pápaiak.

A település vezetőjének arról nincs pontos információja, hogy hány pápai lakos utazott Egyiptomba. Közlése szerint a tragédia sújtotta család hozzátartozóival felvette a kapcsolatot, s elmondta nekik: „az önkormányzatra számíthatnak, mindenben segítik őket, amiben csak tudnak”.

Kovács Zoltán, Pápa fideszes országgyűlési képviselője, Veszprém megye kormánymegbízottja az MTI-nek elmondta: pápai képviselőtársával, Kontrát Károllyal, a Belügyminisztérium államtitkárával együtt azonnal felvették a kapcsolatot a Külügyminisztériummal és tájékozódtak a pápai áldozatok felől, a sérültek állapotáról. Közlése szerint telefonon beszélt az áldozatok egyik – még Egyiptomban lévő – családtagjával is, és biztosította a családot a segítségéről. Kovács Zoltán a segítség lehetséges módjairól egyeztetett Pápa polgármesterével is. Mint az MTI-nek elmondta: mindent megtesznek a tragédiát szenvedett család megsegítése érdekében.

Úton van a sérültek második csoportja

Már úton van a vasárnapi hurghadai buszbaleset sérültjeinek újabb csoportja – közölte a miniszterelnök szóvivője az MTI-vel. Szijjártó Péter közleményében azt írta: a Külügyminisztérium arról tájékoztatott, hogy délután negyed hatkor elindult Hurghadából Budapestre az a repülőgép, mely az egyiptomi buszbaleset újabb kilenc magyar sérültjét szállítja haza.

A miniszterelnök szóvivője korábban sajtótájékoztatóján közölte: nyolc sérült a fedélzeten van, a kilencedik sérült szállíthatóságát még elő kell készíteni.

Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszter arról tájékoztatta Orbán Viktor kormányfőt, hogy az este érkező sérülteket ugyanabba a fővárosi kórházba szállítják, mint a kora délután hazatérteket – közölte a szóvivő. Hozzátette, a délután érkezett nyolc sérült egy része ambulánsan kezelhető, van azonban köztük olyan is, akinek súlyos végtagsérülése van.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a kairói nagykövetség azt közölte a miniszterelnökkel – folytatta Szijjártó Péter -, hogy négy súlyos sérültért „aggódnak most a legjobban”: őket Kairóban ápolják, az egyiptomi orvosok pedig mindent megtesznek az állapotuk stabilizálásáért.

Mellettük négy sérült Hurghadában már szállítható állapotban vár szerdai hazatérésre, további négy sérült pedig szintén Hurghadában tartózkodik, ők azonban még nem szállíthatók, de a remények szerint szerdán már közülük is többen olyan állapotban lesznek, hogy hazatérhetnek Magyarországra.

Szijjártó Péter felidézte, Orbán Viktor hétfőn utasította Martonyi János külügyminisztert, hogy tárcája folytassa le az ahhoz szükséges egyeztetéseket, amelyek nyomán minden magyar sérült a lehető leghamarabb hazajuthasson.

A miniszterelnök szóvivője arra is kitért: nem véletlenül nem beszélt konkrét kórházról, érkezési időpontokról, ugyanis mindenképpen betartandó az érintett családoknak az a kérése, hogy a sérültek „a lehető legnagyobb nyugalomban” tudják eltölteni a hazaérkezésük utáni órákat, napokat.

A hozzátartozók továbbra is érdeklődhetnek a Külügyminisztérium 458-1247-es és a 458-1276-os számú budapesti telefonszámán.

(MTI)