A lap értesülése szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) a romák sérelmére elkövetett sorozatgyilkosság kezdete után közel egy évvel olyan információt kapott egy másik szervezettől, amely szerint a debreceni K. testvérek vezette csoport újabb fegyverbeszerzésre készül.

Emlékeztetőül: a hat roma (köztük egy ötéves kisfiú) halálával végződött gyilkosságsorozat feltételezett elkövetőinek elfogása után még az előző az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága tényfeltáró bizottságot küldött ki, tisztázandó, kellően hatékonyan végezték-e törvényben előírt feladataikat a nemzetbiztonsági szolgálatok. Korábban egymásnak ellentmondó nyilatkozatok láttak ugyanis napvilágot azzal kapcsolatban, hogy a szolgálatoknak milyen szerepük volt a sorozatgyilkosság felderítésében. A Nemzetbiztonsági Hivatalt felügyelő miniszter jelentősnek tartotta az NBH szerepét, a rendőrség ugyanakkor azt állította, a gyanúsítottak elfogása előtt nem kaptak érdemi, a nyomozást segítő információt a szolgálatoktól.

A tényfeltáró bizottság vizsgálata egyebek közt megállapította: K. Árpád és társai megfi gyelését kevéssel az után állították le, hogy 2008 tavaszán több olyan információ is „keletkezett” az NBH Hajdú-Bihar megyei kirendeltségénél, hogy a csoport ismeretlen céllal fegyvereket akar szerezni. A megyei műveleti tiszt kezdeményezte feletteseinél a csoport megfigyelésének folytatását, az NBH jogi osztálya szerint azonban az előterjesztés indoklása nem volt kellően konkrét, és nem derült ki belőle, hogy miért kérik az ellenőrzés folytatását. Az előterjesztést a jogi osztály már nem is továbbította a döntéshozóknak.

További részletek a nepszabadsag.hu-n.