Nagyszerűen sikerült az előző bajnokság Szalai Ádám számára: 29 mérkőzésen 13 gólt szerzett, amivel ő lett a Mainz házi gólkirálya. Nem csoda, hogy a magyar játékosra a nagyobb klubok is felfigyeltek, végül a Schalke tett érte ajánlatot, a gelsenkircheni egyesület nyolcmillió euró ellenében vásárolta ki élő szerződéséből.

Szalai még 17 esztendős sem volt, amikor külföldre került: a Kispesten, majd Újpesten nevelkedett futballistát a VfB Stuttgart szerződtette utánpótláscsapatába. A stuttgartiaknál is jól teljesített, amit jól jelzett, hogy három év múlva a sváboknál is nevesebb egyesület igazolta le: a Real Madrid.

Persze, nem a spanyol sztárklub első keretében, hanem a harmadosztályú fiókcsapatban, a Castillában számoltak vele, ám hogy nem volt messze a tűztől, azt mutatja, hogy 2009 januárjában nevezték a Real BL-keretébe. Ugyanebben az időszakban, 2009 tavaszán mutatkozhatott be a magyar válogatottban is. Mostanáig egyébként 16 meccsen hét gólt szerzett a nemzeti csapatban.

Pályafutása 2010-ben vett újabb fordulatot: a német Mainz előbb fél évre, kölcsönbe, majd végleg szerződtette. A mainziaknál a közönség és a vezetőedző, Thomas Tuchel is nagyon megkedvelte, egyre nagyobb szerepet kapott a csapat játékában, s amikor 2011 elején egy súlyos térdsérülés miatt egy évre kidőlt, fel sem merült, hogy megválnának tőle. A 2012/2013-as bajnokságban lőtt 13 gólja után is csak azért, mert nagy klubok figyelték.

– Most már elárulhatom, hogy az előző szezon közben nem csupán a Schalkétól kerestek – nyilatkozta Szalai a Nemzeti Sportnak, miután kiderült, hogy a Schalkéhoz igazolt. – A döntésemet, hogy a Mainznál erősebb együttesben szeretném folytatni a karrieremet, már idény közben meghoztam, erről tájékoztattam a vezérkart, meg természetesen Thomas Tuchel vezetőedzőt. Az eredetileg idén nyárig szóló szerződésemet is azért hosszabbítottam meg, hogy ha távozom, ne ingyen tegyem, hanem a Mainz is kapjon pénzt. Ez a legkevesebb, amit tehettem az eddigi klubomért.

Az átigazolás Németországban is nagy figyelmet kapott: a múlt heti bejelentés óta több elemzés is napvilágot látott Szalai játékáról és a Schalkéban várható szerepéről.

– A labda megtartásában csak egyetlen jobb játékos van a Bundesligában Szalai Ádámnál, őt pedig Robert Lewandowskinak (a BL-döntős Borussia Dortmund csatára – a szerk.) hívják. A mainzi csapat játéka az utóbbi években sokszor alapult erőteljesen az ő légierejére és az említett labdabiztosságára, a legutóbbi idényben aztán ehhez végre gólérzékenység is társult – írta a goal.com honlap német kiadásán Michael Bauer. – Mainzban ugyanakkor soha nem volt igazi versenyhelyzet a posztján, így most kell megmutatnia, hogyan képes teljesíteni nyomás alatt. A Schalke számára érdekes alternatíva lehet, hiszen képes komoly részt kivenni a helyzetek kialakításából, nem csak klasszikus befejező támadó, mint Huntelaar.

Nos, Szalainak nem lesz könnyű dolga, hiszen az imént említett Klaas-Jan Huntelaar mellett kell kiverekednie a helyét a csapatban. A holland csatár korábban az Ajaxban, a Real Madridban és a Milanban is szerepelt, a Bundesliga sztárjai közé tartozik, így kemény ellenfél lesz a kezdő tizenegybe kerülésért folytatott harcban.

Egy másik elemzés, a német bajnokság hivatalos oldalának cikke szerint azonban az is megeshet, hogy nem is kell őt kiszorítani: szerintük Szalai, aki Mainzban a középpályán is játszott, Huntelaar mögött is szerepet kaphat.

Egy biztos, Szalai Ádám európai mércével is élklubba igazolt, jó esélye van arra, hogy a Bundesligában a dobogóért és a Bajnokok Ligájában is minél jobb szereplésért küzdjön.

Nyolcmillió eurós átigazolási díjával egyébként ő lett az elmúlt tíz év harmadik legdrágább magyar futballistája. Az első két helyen Dzsudzsák Balázs két csapatváltása szerepel: a ballábas futballistáért 2011-ben 14 millió eurót fizetett az orosz-dagesztáni Anzsi Mahacskala, majd bő fél évvel később 19 milliót a Dinamo Moszkva az Anzsinak. De egykét jó év a Schalkénál, és akár Szalai is elérheti ezt a szintet. Ez nem csak az ő érdeke, a magyar futballé is.

(bándy)